25. toukokuuta 2017

Risukeitin särmä

No nyt on särmä keitin! Siis ainakin terävien kulmien puolesta, laserleikatut metallipalat osaavat tehdä nakeista viipaleita jos varomattomasti käsittelee. Ei varmaan paskempi idea käsitellä vähän vesihiomapaperilla kulmia. Keitin itsessään on varsin vaatimaton kokoonpano ja ostettaessa tämä tuote tulee elmukelmuun pakattuna ja sisältää 7 osaa. nämä osat on helppo laittaa kokoon ilman ohjeitakin sillä muotoilussa on huomioitu väärin asennuksen mahdollisuus ja osat käyvät vain oikein päin kiinni toisiinsa, mallia kasaamiseen voi luntata esim varustelekan sivuilta missä tämä myynnissä. Henk koht meni vähän aikaa tuusatessa kun osat irtoili toisistaan kasaamis vaiheessa mutta harjoittelu tekee mestarin ja nyt sen saa läjään ilman ahdistusta.

Itse sain tämän risukeittimen testiin blogin lukijalta, iso käsi siitä ja tälläinen huomio lämmittää aina mieltä.

Risukeittimen kätevyys korostuu reissun päällä kun tämän saa pakattua todella pieneen tilaan, harmillisesti ostettaessa tämän mukana ei tosiaan tule mitään pakkausta. Asian ei anneta muodostua ongelmaksi vaan tällehän saa näppärästi itsekin tehtyä kotelon, esimerkiksi dvd kotelo hivenen veisteltynä on mainio kotelo mikä ei itsestään aukea.


Painoa tälle setille kertyy n. 500g, tanakkaa peltiä näinkin pieneksi kapistukseksi ja polttamalla et saa paksua peltiä vääntymään. Paino on siinä mielessä hyväksi että tämä on todella tukeva kapistus eikä tasan keikkaile itsestään yhtään minnekkään. Mitat kasattuna noin 13,5 x 13,5 x 14 cm.

Särmä keittimen mukana roudaamista puoltaa koon lisäksi myös se että ei tarvitse kuljettaa mukaan kaasua tahi muuta polttoainetta keitintä varten vaan luonnosta löytyvät risut riittävät. Risua tietysti saa vettä keittäessä lisätä melkoista tahtia riippuen tietysti oksan paksuudesta mutta ainakaan niistä ei ole metsässä puutetta. Helpommin risuja löytää kuin kuivaa polttopuuta.

Särmä keittimen päälle asennetaan kahdesta metallinpalasta koostuva kehikko minkä päälle saa laitettua kattilaa tahi paistinpannua. Tällä myös onnistuu makkaran paisto minkä testasin mukeloiden kanssa kotipihassa, keittimen muotoilun takia saa makkaratikun helposti nojaamaan muotoiltua seinää vasten. Pohjalle voi laittaa vaikka folio vuoan niin se ei ole enää avotuli.

Keitintä käyttäessä pitää muistaa että keitin kuumuu infernaalisen polttavaksi ja mitään kuljetuskahvoja siirtelyä ajatellen ei löydy mutta äkkiäkös tuohon jonkun patentin vääntää. Hiilloksen sammuttua keitin itsessään jäähtyy hämmästyttävän nopeasti.

Hintaa tällä keittimellä on varustelekassa 20€ eli eipä juuri hintava hankinta elinikäisestä keittimestä.
Suunnittelija Timo Wallius ja valmistaja HTLaser eli Made in Finland ja löytyy ainakin varustelekasta

Kaiken kaikkiaan näppärä vehje mutta ei ehkä kuitenkaan kaasukeittimen korvaajaksi. fiilistely vehkeenä mainio ja lyhyillä pyrähdys reissuilla.



 Plussia: 
- Ei tarvetta kuljettaa mukana polttoainetta 
- Pieni koko
- Nopeasti kasattava
- Ekologinen
- Voi polttaa muutakin kuin risua 
- Oikein käytettynä varmaan tuhoutumaton

Miinukset:
- Kun metsässä on märkää voi kokemattomalla kuivan poltettavan löytämien olla haastavaa
- Paino 500g, osalle tämä voi olla suurikin paino vaelluksella
- Ei säilytyspussia/koteloa ellei sellaista itse tee
- Hitaampi kuin kaasukeitin
- Talvi käyttö kyseenalaista
- Nokeaa astiat ja itse keittimen
- puun lisääminen kesken kokkailun

Eräsmies löytyy täältä:
Sähköposti
Instagram
twitter
facebook

1 kommentti:

  1. Avotuleksihan tätä ei lasketa koska pohjassa ei ole reikiä niinkuin jossain muissa keittimissä

    VastaaPoista