10. tammikuuta 2020

Eräsmies testaa: Alpina Prima Mid

Eräsmiehen testissä Alpina Prima Mid Vaelluskengät, monesti kaupitellaan myös metsästyskenkinä. Kengät edustavat hinnassaan vaelluskenkien alapäätä mutta hinnassa on melkoisesti paikallista vaihtelua. Yleensä ovh. on ilmoitettu 179€ nurkille mutta kengät löytyy lähes poikkeuksetta hinnalla 99€.

Kengät on sellainen ostos että suosittelen kokeilemaan kivijalkamyymälässä ensin ja tilaamaan vaikka sitten verkosta jos ei halua tukea paikallista yrittäjää. Itse kokeilin liikkeessä kymmentä erilaista kenkää mutta tämä istui kuin valettu heti eikä vaatinut minkäänlaista sisäänajamista, muista malleista huomasi heti erilaisia hankauspisteitä ja muita epämukavuuksia. Sujuvasti jalkaan istuminen kielii toisinaan myös siitä että materiaali on pehmeää ja kiertosuojaus ei luultavastikaan ole parhaimmasta päästä.

Sovita siis aina kengät etukäteen ja jos mahdollista niin koeaja kengät ennen pidemmälle reissulle lähtöä. Ihmiset ovat yksilöitä, samoin kengät.

Nykyään vaelluskengiksi kutsutaan vähän mitä vain mutta hyvät vaelluskengät on kestävät ja tukevat jalkaa maastossa kuin maastossa.

Testiolosuhteet:

- Tuotetta on testattu 8kk ajan.
- Kenkiä testattiin mm. Lapissa kalastusreissun yhteydessä.
- Testattu lumessa ja jäässä.
- Testattu lukuisilla metsästysreissuilla, märkä/kuiva maasto.
- Työmatkat pyörällä että kävellen.


Ulkonäkö:

Nämähän on todella tyylikkäät kengät, tummaa nupukkinahkaa ja napakkaa kangasta, näitä ilkeää käyttää ihan kaupungillakin. Ulkonäköä saa aina viilattua ruskealla lankilla tai kiillottamalla mehiläisvahalla. Nauhat on tyylikkäät ja eivät pistä silmään mitenkään merkittävästi. Katu-uskottavuus on siis hyvällä tasolla ja ei metsämiehetkään naura ulos nuotiopaikalta.

Valitettavasti materiaali on hyvin herkkä kulumiselle ja ensimmäiset palkeenkielet alkoivat näkyä jo viikon päästä käyttöön ottamisesta. Enimmät ruhjeet saa onneksi vaikka lankattua piiloon ja kengistä saadaan taas siistin näköiset.Pitävyys:

Tämä kenkä on varustettu Vibram pohjalla, valmistajan sivujen mukaan sen luvataan tuovan pitoa kaikilla alustoilla. En tiedä missä kaikkialla tätä on testattu mutta omakohtaiset kokemukset puhuvat päinvastaista. Lapissa kalastusreissuilla piti kiipeillä koskien kostuttamia kiviä, ainakin niillä pitävyys oli vähintäänkin kyseenalaista ja jalka meinasi lipsua alta useammankin kerran. 

Myöskin vaelluksilla ja metsästysreissuilla jokainen niljakas puunjuuri aiheuttaa liukastumisia ja sitä rupesi kummasti vaan väistelemään juurrakkoja sen sijaan että niistä vain painaisi rempseästi lävitse.

Lumi ja jää pitävyys on yhtä kehno kuin Reino tossulla ja näitä käyttäneet tietää että puhutaan todella kehnosta pitävyydestä, näin Lieksalaisena ihan surettaa tunnustaa asia. Pohjien kuviointia olisi voinut vaikka karhentaa lisäpitävyyden saamiseksi.

Vedenkestävyys:

"Alpitex Waterproof Membrane

The membrane is water-resistant and allows for good boot ventilation as well as comfort. The Alpitex membrane has been developed by Alpina engineers."

Näin mainitaan siis valmistajan sivuilla, hauska sinänsä että waterproof muuttuu tekstissä water-resistantiksi, mikä on aivan eri asia mutta tässä tilanteessa onkin osuvampi. Vedenkestävä ei ole sama kuin vedenpitävä. Kenkä ei nimittäin pidä vettä juuri yhtään, tai pitää mutta kengän sisällä. 

Ensimmäinen metsästysreissu näillä kengillä oli katastrofi, metsästysalueella oli pitkää ja märkää heinikkoa jonka lävitse oli rämmittävä jos lintuja mieli saavan. Kengäthän kastuivat kärjestä ensimmäisen kahden tunnin aikana eikä edes kävelty lätäköiden lävitse. Lisäkostumiselle voi myös olla syynä iltin kangas joka imee kuin sieni kosteutta, varmista että ne jää mahdollisimman hyvin piiloon iltin taakse.

Plussana on mainittava että kengät kuivuvat suhteellisen nopeasti nuotiolla. Tässä tosin kannattaa muistaa sanonta että missä voi sulaa siellä nahka palaa.

Hengittävyys:


Lämpimillä syyskeleillä kengät on todella lämpimät, kengät kyllä hengittää mutta lämpö ei haihdu riittävän nopeasti. Jalat siis kuumenevat nopeasti mutta hikoilemaan eivät varsinaisesti rupea, hengittävyys siis toimii kohtalaisesti. Kengät soveltuu myös hiukan hyisempiin keleihin, kun lämpötila alkaa painua pakkasen puolelle.

Muuta:

Nauhoitus on kohtuullisen napakka, jalka pääse kuitenkin hiukan liikkumaan kengän sisällä. Nauhojen materiaali tiettävästi jotain nailon sekoitetta mikä tekee näistä hivenen liukkaat. Itsellä ainakin perus rusetit aukeaa alituiseen joten suosittelen tekemään solmun joka kiristyy kävelessä tai sitten hankkimaan jonkin sortin lukitteen estämään luiskahtelua.

Kengän keskikorkea (Mid)- varsi kannattaa huomioida hangessa liikkueessa, muuten se tuo hyvää liikkuvuutta jalalle.

Tuplaompeleet ovat hyvin tehtyjä ja pelkoa ratkeilemisesta ei ole.

Yhteenveto:

Kun et vaadi kengiltä liikoja ja käyt vain satunnaisesti retkeilemässä. Kyseessä on ihan ok kengät kuivaan päiväretkeilyyn metsäpoluilla ja ns. alppimaastossa. Yhtään aktiivisempaan käyttöön näistä ei ole ja Alpina Prima Midien täydellä hinnalla löytää varmasti vedenpitävät kengät.

Kengät on ostettu Kärkkäisen verkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti