4. toukokuuta 2020

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas - Missisippi Steam IPA 5%

Luulin että olin tämänkin tänne jo kirjaillut vaan toisin olikin käynyt, nykyisin tahtoo olla vaikka minkälaista projektia työn alla niin ei kestä enää perässä. Anyway Laitilan wirvoitusjuomatehdas saa uutta vahvistusta mississippi olutsarjaan steam IPA:n muodossa. Edellinen mississippi oli suomen paras olut 2014, olisko tässä uusi mantellin perijä.

"Laitilan Mississippi Steam IPA 5,0 % on amerikkalaistyyppinen, voimakkaasti humaloitu sekä sitruksisen raikas ja täyteläinen pintahiivaolut. Mississippi Steam IPA on käytetty oluttyypille ominaisesti pintahiivalla, mutta poikkeuksellisen matalassa lämpötilassa. Tällöin olueen muodostuu vähemmän hiivasta johtuvia hedelmäisiä estereitä, jolloin maltaiden sekä humalien maut ja aromit korostuvat.

Oluen valmistuksessa on käytetty karamellisoituja maltaita antamaan runkoa ja täyteläisyyttä sekä amerikkalaisia ja australialaisia humalalajikkeita, jotka takaavat oluen nauttijalle voimakkaan, raikkaan ja viipyilevän makunautinnon."

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto nousi hyvin, isokuplaisena ja päältä se muodostui tiiviin kermaisena. Hiukan samea oranssiin vivahtava väritys. Tuoksuu jo kauas sitrushedelmille, limeä, sitrusta ja satunnainen mango. Maltaat tuoksuu hivenen keksiselle, aavistus sokerisuutta.

Maku:
Suutuntuma kevyehkön oloinen, hiilihapotus tekee hiukan kovuuttakin suutuntumaan. Vahvasti hedelmäinen makumaailma jossa on viipyilevä greipin jälkiliuku ja pehmeää maltaisuutta tasoittamassa humalan purevuutta. Makean puolelle sujahtava olut mutta humalointi hoitaa enimmän imelyyden. Katkeroinnin tuntuvat vähän vaisuilta IPA:ksi ja purentaa jää vähän heikoksi. Valmistustavasta johtuen hiivan hedelmäisten estereiden pitäisi olla minimissä mutta minusta tässä hiiva maistuu melkoisen paljon ja sillä selvästi on oma hedelmäinen vibansa. Hiivaisuus vetää hiukan alaspäin raikkautta mutta tuo eräänlaista pehmeyttä loppuun, luulen että tulee jakamaan ihmisiä kahtia.


Raikas ja hedelmäinen IPA. Helpohko bisse missä ei ole juurikaan ihmeitä, IPA diggareille voi olla pettymys. Vaikka puhutaankin nyt ihan eri olut tyylistä mitä ei pitäisi edes verrata keskenään niin tämä vedä lähellekkään vertoja Laitilan originalille steam oluelle mikä on ihan timanttia.

EBU: 46
EBC: 15
Kantavierre: 12,0
Maltaat: Pale Ale, Caramel Pale, Carared
Humalat: Columbus, Galaxy, Cascade, Centennial, Citra, Amarillo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti