12. lokakuuta 2020

Waahto Brewery - Joulu porter 5,5%

Hyh! Se on taas se aika vuodesta kun joulusuklaat ja koristeet alkaa vyöryä kauppojen hyllyille, henkilökohtaisesti tympäisee kun aikaistuu kokoajan tuo joulun tuleminen, kohta varmaan on viikko juhannuksen jälkeen ensimmäiset tonttu-ukot esillä.

Sitten on nämä jouluoluet, herättää jo ajatuksena väristyksiä. Jouluoluet on sellainen villikortti että oksat pois, on kanelia, piparia sekä pumpernikkeliä ja hiivat on kerätty pukin parrasta. Erikoisuuksien tavoittelu on vieraannuttanut minut lopullisesti maustehässäkköistä, harvoin ne edes sopivat minkään ruoan kanssa edes yhteen.

Waahto Breweryn oluen uskalsin hyllystä ottaa sillä tiedän että sieltä tulee laadukasta tavaraa ilman turhia kikkailuja. Etiketti myöskin paljasti tuoteluettelosta että oluen seasta ei löydy mantelia, riisipuuroa eikä mitään muutakaan epämääräistä. Houhouhou ja olutta pullo!

Panimon sana: Jouluna nautittava mustan tumma porter-olut kuuluu pohjoismaisiin ikiaikaisiin perinteisiin. Waahdon jouluoluessa on käytetty taikojen ja loitsujen sijasta 100% suomalaista mallasta ja se on luotu perinteisen porter-tyylin mukaiseksi sekä erityisen helposti nautittavaksi.


Ulkonäkö & Tuoksu
Nimeään kunnioittaen Waahto nousi todella muhkeaksi pilariksi, nyt on vaahdolle annettu kunnolla rakennusaineita. Vaahto kestää hyvin aikaa vaaleanruskeana, tiheäkuplaisena massana. Tuoksussa mennään maltaisella, hiukan makealla ja siirappisella meiningillä. Tumma paahtoista mallasta tuoksuu lasista vahvasti, mustien maltaiden palaneita nuotteja ei löydy ollenkaan mikä on ihan hyvä, hiukan lakritsia löytyy myöskin mukavana kuriositeettina.

Maku
Vahvasti maltainen, on ensireaktioni ensimmäisestä siemaisusta, vetisyyttä ei ole. Tummaa paahtoa piisaa joka tuo vahvasti kahvin makuja mennessään. Humaloinnissa aavistus sitrusta mukana joka tuo sellaista sitruunankuorimaista kitkeryyttä, jälkimaku itsessään on pitkäkestoinen. 

Ei ole erityisen makea vaan aika kuivaksi käytetty, rapsakan kahvinen porter! kylmänä suorastaan raikas.

Hyvä porter, tulee tasan eräsmiehen joulupöytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti