27. joulukuuta 2020

Kinkkuwatch ja Tornion Panimon Smoky ESB Laavu 5,5%

Joulu ei olisi ollut mitään ilman kinkkua ja varsinkaan olutta, onneksi nyt oli molempia. Niin kinkku kuin olutkin osoittautui oivalliseksi. Lähtökohtaisesti kyllä olin jo oluesta positiivisella mielellä sillä ESB tekstillä ei todellakaan ole liikaa oluita kauppojen hyllyillä.

Kyseessä on eräänlainen collabo-olut sillä KASKI-kylmäsavumaltaat on saatu Takatalo & Tompuri panimolta.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto muodostui hyvin ja se oli tiivis, yhden sormen vaahto joka jäi lilluttelemaan lasiin pidemmäksikin aikaa. Sävy on oikein komean kuparinen, siitä saa aina meikäläiseltä pisteitä. Tuoksuu oikeaoppiselle ESB:lle savusta huolimatta. Paahdettua mallasta on enimmäkseen tarjolla, leivän kuorta suuntaviitoiksi ja loppuun silaus pähkinää joka tekee oluesta aina eleganssin brittiläisen. Vieno humalien mausteisuus käy oluelle hyvin eikä käy rönsyilemään silmille.
Maku
Suutuntuma on keskipaksua kamaa ja on oikein miellyttävä. Kuivakka maltaisuus nappaa heti suun rutistukseen ja humalien kuivakka yrttisyys jatkaa menoa pitkälle jälkimakuun.

Humalointi on ehkä vähän liiankin tömäkkä ja valloittaa hiukan liian paljon tilaa maltailta. Paahteisuus ja hiukan poltettu leivänkuori tulee kuitenkin hyvin makuun humalista huolimatta, olisi toki hienoa aistia ne hieman selvemmin. Savuisuus on mukana hallittuna elementtinä joka toimii alusta loppuun. 

Juotavuus tällä oluella on kova.

EBU: 32
EBC: 35
Humalat: Challenger, East Kent Goldings, NorthDown, Target
Maltaat: Caramel Malt, Pale Ale, KASKI-kylmäsavumallas, Vienna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti