25. kesäkuuta 2017

Innis&Gunn - Original&Rum finish - Tynnyrikypsytettyä kultaa.

Triviaa:

Innis&Gunn panimon tarina tynnyri kypsytetyistä oluista alkaa hauskasti, ensin viski tislaamo otti
yhteyttä että voitaisiinko saada teiltä olut tynnyri että saataisiin viskiin uniikki aromi. Tislaamo alkoikin saada mahtavaa palautetta oluttynnyrissä kypsytetystä oluesta ja Inniss&Gunn:kin päätti laittaa idean kiertoon ja otti samaisen yhteyttä ottaneen firman viskitynnyrin oluelleen ja avot! Tamminen jopa viskiin vivahtava olut oli syntynyt. Jos irkut jotain osaa niin viskin, suosittelen kokeilemaan lämpimästi niiden ainaisten rochefortien kaveriksi.

Tynnyrikypsytetyt on aina kuulostaneet jotenkin luksustuotteilta ja eipä noita ole omalle kohdalle koskaan ennen edes sattunut.

Rakas vaimoni Viron reissultaan nappasi pullon mukaan mikä näytti kivalta ja sanonpa että aika intuitio sillä on kalja ostoksiin, kerran tällainen sattui matkaan. Tämä ensimmäinen original olut sattuukin olemaan tämän panimon esikoistuote ja harvoin se ensimmäinen on paskaa koska sillä olisi tarkoitus luoda sitä nimeä ja yleensä siihen panostetaan rakkaudella.

ORIGINAL

Ulkonäkö:
Väriltään vaalean ruskea joka on hiljalleen taittumassa tumman ruskeaan.. Kuparinen väitän ja todella
kirkas väriltään. Vaahto oli kyllä mitäänsanomaton mutta maku kyllä komppaa tällaisen epäkohdan sata nolla. Tuoksu on erikoinen, makea mutta silti kovin maanläheinen, kivan karamellinen nams!

Maku:
Makean maltainen menemättä kuitenkaan siirappisen puolelle, joskus tällaiset tummemman puoleiset oluet lähtee makeuden kanssa ihan lapasesta. Hiilihappoinen on mutta sitten suuhun tulvahtaa se maanläheinen maku, kuin luostariolut konsanaan. Tuleekohan tämä maanläheinen maku tammitynnyristä? Missä tämän panimon oluet kypsytetään. Todella paksua makua on ja tuntuu löytävän joka siemaisulla jotain uutta vaikka tässä on varmaankin käytetty pelkkää karamellimallasta.

Katkeroinen ei kyllä ole eli puhtaasti maltaisuudella pelataan ja alkoholilla =D, perus irkut taas vauhdissa.

Viskitynnyrissä selkeesti tehty kun lopussa tulee sellainen lämmin olo kuin viskillä, onhan tässä tiesti volttejakin 6.6%

RUM FINNISH

Ulkonäkö:
Kuparinen väri jossa aavistus punaista ja vaahto yhtä niukka kuin edeltäjässäänkin. Tuoksussa samaa karamellia ja tammea. Ensimmäinen ajatus on että onko reseptiä muutettu ollenkaan että vaihtuiko vain tynnyri?

Maku:
Todella samankaltainen kuin original joskin vähän mausteisempi. Vahvaa makean maltaan jylläystä tosin tällä kertaa mennään sinne siirappiseen, rusinoita ja se maaginen nahkainen maku. Aktiivisena rommiharrastajana en löydä kyllä rommia tästä juurikaan, vaan se on se hienoinen henkäys maussa mikä tulee alkoholin myötä. Alkoholi tulee kyllä tässä tosiaan vahvemmin esille sillä sitä ei ole onnistuttu naamioimaan niin hyvin kuin originalissa ja onhan tässä prosentteja 0.2% enemmänkin.

Tähän on käytetty Innis & Gunn Ale mallasta, Crystalia, Roasted Barleyta ja Chocolate mallasta. Super Styrian merkkinen humala jota en ole ennen maistellut missään mutta veikkaisin siitä tulevan tämän vähän multaisen maun ja tynnyristä sitten mausteisuus. Olut on valmistettu normaalisti tammitynnyrissä ja vasta lopuksi uudelleen täytetty rommitynnyriin mistä nimi rum finish.

Kummatkaan ei paskempia oluita ollenkaan, molempia yhdistää maanläheinenmaku, toffeisuus ja kermainen koostumus. Ostaisin jatkossa nautiskeluun ja uskaltaisin väittää että aika lähellä rochefortin kaltaista valmistetta ollaan.

Arvosana 9,5/10
Tuokin puolikas piste lähtee vain alkoholin vahvasta mausta mutta jos sen ottaa niin että sen kuulukin löytyä tälläisestä viski/rommi oluesta niin sitten 10/10

Eräsmies löytyy täältä:
Sähköposti
Instagram
twitter
Facebook
Youtube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti