9. helmikuuta 2020

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock 6,5%

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock on varsin tunnettu oluen harrastajien keskuudessa, sitä on myös Bambergin kaupunki missä olut on valmistettu. Bambergin oluen valmistus on tunnettu siitä että siellä maltaat savustetaan edelleen perinteisin menetelmin pyökkitulen päällä. Maistossa olevaa olutta valmistava panimo on ollut pystyssä jo vuodesta 1678, laadukasta tekemistä ja perinteitä siis aikojen takaa. Olutta tehdään panimolla jo kuudennessa polvessa, näin sen pitää ollakin. Ennen oluet olivat luontaisesti savuisia maltaiden kuivatustekniikoiden ollessa vielä lapsen kengissä. 1700- luvulla tekniikka oli jo sillä mallilla että savuisuus alkoi hiljalleen poistua makumaailmasta. Tämä kyseinen olut on vieläpä kypsytelty tammitynnyrissä ja on saatavilla yleensä lokakuusta alkaen, riittoisuus hyllyssä voi olla heikkoa suurehkon menekin takia.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto kohoaa uljaaksi tiheäksi vaahdoksi oluen pinnalle, tervaiset esterit tervehtivät nenää jo kaukaa. Mahongin värinen olut herättää kirkkaalla olemuksellaan kiinnostukseni välittömästi. Tuoksu ei varsinaisesti ole erityisen vahvasti savuinen vaan on yllättävänkin herkkä, hiukan tervattua palvikinkkua on myös.

Maku:
Suutuntuma on kohtuullisen paksu, oikein herkullista kun antaa hiukan lämmetä. Maussa on vahvasti tervaskantoa puineen päivineen. Vaikka savuisuutta on maussa reippaasti niin kyllä siitä muitakin makuja löytää, innostuin vallan kun huomasin että niinkin herkän maun kuin pähkinän pystyi löytämään vaivattomasti. Caramel mallastakin on selkeästi roiskaistu sekaan, karamellisuus on hyvin esillä ja olut ei mene liian imeläksi vaikka limppuinen onkin. Lämmetessään olut antaa aina vain uutta ihmeteltävää makuaistin tottuessa entisiin makuihin, hiukan lakritsia alkaa kukkimaan maun loppu hetkillä.

Humalointi on tehty taiten, sitä nimittäin on juuri ja juuri huomattavaksi asti, hento yrttisyys ottaa kuivalla otteella lopussa kopin. Katkerointikin on tehty hienovaraisesti, sen huomaa mutta sitä ei jää varsinaisesti ajattelemaan.

Laadukas olut kaiken kaikkiaan! Ei virheitä mutta en sitä kyllä tämän panimon tuotoksissa odotakaan, laadukasta tekemistä alusta loppuun.

EBU: 39
EBC: 76
Panimo: Aecht Schlenkerla

1 kommentti:

  1. Saatavuus Suomessa nykyisin ympäri vuoden, kuten myös USAssa. Pitäisi löytyä hyllystä helposti. Saksassakin vain kausituote.

    VastaaPoista