9. huhtikuuta 2020

Olutlasin peseminen kotona.

Olutlasi on olutharrastajan ja ammattilaisen tärkein työväline, ilman kunnollista ja puhdasta olutlasia ei oluesta saa kaikkea sen kaipaamaa kunnioitusta. Olut kuuluu aina nauttia lasista, olipa siinä oluttölkissä vaikka miten hieno kokonaan aukeava kansi.


Suoraan tölkistä nauttiessa oluesta jää parikin asiaa pimentoon. Ensimmäinen on oluen väri, se on yksi kauneimmista olueen liittyvistä seikoista. Toinen seikka on puhdas käytännöllisyys, lasissa oluesta näkee siinä mahdollisesti olevat virheet. Vaalean lagerin ei esimerkiksi kuulu olla sameaa tahi sisältää hiivahiukkasia.

Myöskin tuoksu on tärkeä osa olutta, oikein muotoillulla lasilla saa oluen tuoksut säilymään pidempään tai saamaan ne jopa paremmin esille. Olutlasin muotoilussa olueen vaikuttaa olennaisesti myös se onko siinä jalka tahi kahva, jonka avulla olut pysyy viileämpänä lasissa kuin käsien välissä lämmitetty tuoppi. Oluen olisi myös hyvä mahtua kokonaisuudessaan lasiin.

Lasi on siis vallan tärkeä työväline ja se pitää osata pitää myös puhtaana. Tässä artikkelissa käyn läpi olutlasin puhdistuksen ja säilytyksen. Koska haluan oluelleni parhaimman mahdollisen astian, halusin tehdä jutun juuri Spiegelau laseilla, ne ovat olutlasien Rolls-Royce. Ystävällisesti Decanter lähetti Spiegelau laseja, iso kiitos heille.

Huomio huomio! Ohjeet on kirjoitettu todella likaiselle lasille, eli pinttynyt lika, rasva jne. Normaalisti lasille pitäisi riittää vesipesu harjalla, lukija vinkkinä sain ehdotuksen että pieni nokare soodaa mukaan auttaa puhdistuksessa.

Välineet:

Tarvitset puhtaan tiskiharjan ja pitkille laseille pulloharjan joka on pyhitetty pelkästään olutlaseille, näin se ei kerää vaikeasti puhdistettavaa rasvaa tahi muita epäpuhtauksia perus tiskeistä.

Mieto hajusteeton tiskiaine, liian vahvasta pesuaineesta saattaa lasiin tarttua kemikaaleja joista tulee makua ja tuoksua olutlasiin jota sinne ei kaivata.

Puhtaat kumihansikkaat.

Puhdasta vettä.

Peseminen:

Olutlasia ei mielellään pestä astianpesukoneessa, astianpesukoneen tehokkuus perustuu ainoastaan kemikaaleihin ja satunnaiseen vesisuihkuun joka sattuu tai ei satu osumaan laseihin. Huonosti pesevä ja väärällä lämpötilalla toimiva astianpesukone yleensä vain siirtää rasvaa tasaisemmin paikasta toiseen. Astianpesukone ei myöskään saa irti kunnolla huulirasvoja tai huulipunia, myöskään pesuaineiden kemikaalit ei välttämättä poistu lasista.

Esimerkkinä käytetyt Spiegelau lasit kestävät kyllä konepesua, vaikka ohuelta tuntuvatkin. Jos on välttämätöntä pestä lasit koneessa niin pyhitä kone pelkästään olutlaseille. Laadukkaat koneet osaa pestä muidenkin tiskien kanssa mutta itse en riskeeraisi. Huuhteluaineen käytön on havaittu huonontavan vaahdon muodostumista ja liian tehokas kone saattaa viedä lasista logot joita ei ole kaiverrettu.

Paremman hygienian ohella käsinpesu suojaa lasia suurilta lämpötilanvaihteluilta ja näin ollen lisää sen käyttöikää.

Tiskiharja siis kauniiseen käteen ja mieto, hajuusteeton pesuaine käteen ja siitä vain hankaamaan. Jos peset useampia laseja kerralla altaassa niin pese myöskin allas etukäteen ettei siitä irtoa rasvaa tai muita epäpuhtauksia pesun aikana.
Harjaa olutlasin pohja, sisä että ulkopinta huolellisesti. Kun olet hangannut laseja riittävän kauan aloita huuhtelu, tee se huolella kylmällä vedellä ja niin pitkään että vettä lasista pois kaataessa siihen ei jää pisaroita vaan vesi liruu kauniisti lasinpintaa pitkin pois. Jos pisaroita jää lasin sisäpinnalle niin jatka huuhtelua. Rasva tai pesuaine estävät oluen vaahdon muodostumisen, eikä lasin reunoille jää juodessa "brysselinpitsiä"

Jos olet epävarma tuloksesta voit tehdä suolatestin! Kastele lasi ja ripottele siihen tasaisesti suolaa, jos suola tarttuu kiinni tasaisesti lasin seiniin niin lasisi on puhdas. Likaiseen lasiin ei suola tartu, kokeile vaikka.
Suola ei tartu likaiseen lasiin.

Kuivaa lasit ylösalaisin kuivausritilän avulla, älä käytä liinoja sillä niistä voi irrota nukkaa ja tarttua lasiin, myöskin mikrobiriski on olemassa.
Suomalainen keksintö kuivausritilä on hieno innovaatio.

Säilytys ja käyttöönotto:

Olutlasit voi säilyttää hyllyssä kumminpäin tahansa mutta tiivis, pölyvapaa vitriini on aina suotava. Huuhtele olutlasi kylmällä vedellä ennen käyttöä, se laskee lasin lämpötilan oluen tasolle ja estää vaahdon liikamuodostumista.

Oluen nauttimisen jälkeen pese tai ainakin huuhtele lasi jotta seuraava pesukerta on helpompi.

Toivottavasti tästä oli hyötyä ja jatkossa olut maistuu entistäkin paremmalle.

Lasit: Spiegelau lasit tulivat Decanterilta.
Video: Tästä voit katsoa käytännössä pesemisen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti