27. tammikuuta 2018

Testissä: OAC Liukulumikengät

Kävin tuossa päivänä muutamana paikallisessa Eräkuningas eräliikkeessä Tohmajärvellä. Myymälä itsessään ei ole mitenkään esillä keskellä keskustaa vaan sijoituu maatilojen pihapiirien väliin. Erityisen näkyvällä paikalla ei siis myymälä ole mutta toisaalta sinne löytää vain ne joilla sinne on oikeasti asiaa ja pienellä kylällä sana kyllä liikkuu että paikalliset ainakin löytää perille.Putiikki on kompaktin kokoinen mutta sieltä löytyy kyllä tarvittavat tarvikkeet aina aseista koiran tarvikkeisiin. Myymälästä löytyvillä varusteilla saa kyllä aloitteleva eränkävijä itselleen kaiken tarpeellisen harrastuksen aloittamiseen.
*klick*


Myymälää ja tuotteita oli esittelemässä Tero Saukkonen ja kaverilla oli tiukkaa asiantuntemusta tuotteistaan ja omakohtaisia kokemuksia mitä itse pidän tärkeänä myyntityössä. Myymälästä löytyikin testiin OAC liukulumikengät.


OAC on suomalainen yritys ja testissä olleet sukset...errr liukulumikengät on käsityönä suomessa tehty. OAC päätuotteiden suunnittelu ja tuotanto tapahtuu kangasalalla, näin on tehty jo vuodesta 2008


OAC Liukulumikengissä yhdistyvät lumikengät sekä metsästyssukset, omasta puolestani voin sanoa että heittäisin lumikengät heti roskiin jos olisi itsellä tuollaiset. Sukset ovat karvapohja mallia ja mitä keskusteluita ja artikkeleita olen lukenut, niin se on selvästi kasvava trendi. Karvapohjasukset pitävät lumella pitopohjan tapaan ja ovat muutenkin todella näppärät. Karvapohja sukset on helppo myös sellaisille ihmisille jotka eivät ymmärrä tai halua opetella suksien oikeaoppista voitelemista, liukulumikenkien huoltamista ei silti voi unohtaa.
Karvapohjat kattaa ison alueen.


Suksien lyhyys (127cm) on todella käytännöllinen metsässä risukossa jossa pitemmät sukset jäisi auttamatta kiinni jokaiseen oksaan ja maaston mutkaan. Leveyttä suksissa on riittävästi kärki 135mm, vyötärö: 120mm, kanta 132mm eli kantavuus lumella on todella hyvä. Erona perinteisiin lumikenkiin on keveämpi ja nopeampi liikkuminen. Epätasaisessa maastossa voi suksi notkahtaa toiselle kyljelleen eli olisi suositeltavaa käyttää jotain kenkiä missä on kiertosuojattu varsi ettei nilkat nyrjähdä pahassa kohdassa.
Nippanappa mahtui 45 thermokenkä siteisiin


EA siteet pitävät jalkineet napakasti paikoillaan ja kiristäminen onnistuu näppärästä räikkä meiningillä. Siteet ovat tukevat ja tarpeeksi isot että niitä voi käsitellä myös paksut hansikkaat kädessä.  EA siteet on tukevaa tekoa ja ei hölsky ollenkaan. Muutama epäkohta voi muodostua isoilla kengillä, itsellä oli käytössä Safari Thermo lämpösaappaat kokoa 45 ja silloin siteiden hahlo riitti juuri ja juuri että kenkä mahtui niihin. Toinen ongelma voi muodostua tavallisilla nahkakengillä jolloin edessä olevasta siteestä loppui kesken hammastus eli en saanut siteitä niin kireälle kuin mitä olisin tahtonut mutta keskellä olevat siteet kyllä tekevät kiinnityksestä tarpeeksi tukevan hiihtämiseen. Vinkkinä vielä että sukset kannattaa laittaa jalkaan niin että metalliset osat osoittavat ulospäin etteivät ne kilise toisiaan vasten hiihtäessä.


Hiihtämis ominaisuudet on ihan hyvät, ei kauheasti luistoa ole verrattuna tavallisiin suksiin mutta mielestäni kuitenkin riittävästi. Mitään luisteluhiihtoa näillä ei ole tarkoituskaan mennä vaan perinteisellä tyylillä pääsee pitkälle. Pääsin testaamaan suksia todella monissa keleissä aina pakkasesta sohjo ja vesikeleihin. Nuoskassa ja märässä lumessa ei kauheasti luistoa ole mutta eipä tuolla ryteikössä nyt kauheaa sykkimistä tuo meno muutenkaan ole. Pakkaskeleillä meno on tuntuvasti rivakampaa ja matka taittuu jouhevasti. Viimeistään silloin rakastuin karvapohjallisiin suksiin kun tulin reissuiltani kotipihaan noilla, meillä nimittäin on pihassa sellainen mäki, että autolla ei ylös ole mitään asiaa. Erityistä iloa synnytti se tunne kun pääsin aivan peilijäisen mäen vaivatta suksilla ylös, en olisi tarvinnut edes sauvoja ellei jään päällä olisi ollut vettä mikä aiheutti lipsumista.
Hyvin pitää vaikka aika ujo kulma.


Syvässä lumessakin kantavuus on todella hyvä ja kulkeminen oli vaivatonta. Sukset itsessäänkin on todella kevyet mikä auttaa kulkemista ennestään.

Näkisin tälle käyttöä ihan kaikessa ulkoilussa, retkeilystä pilkkimiseen. Keveytensä sekä pienen kokonsa takia helposti mukana kulkevat sukset ja ei takakontissakaan kauheasti tilaa vie.

Liukulumikenkien huoltamiseen löydät videolla varustetut ohjeet TÄSTÄ
Liukulumikengät voit tilata itsellesi eräkuninkaan sivuilta TÄSTÄ
Eräkuningas facebookissa

2 kommenttia:

  1. tuossa kävin testaamassa vastaavan laisii,kyllä se on aika kävelyä,verrattuna esim.2.70m eräsuksiin,tietenkin ryteikössä on parenpi,mutta kokonaisuudessa eräsukset parempi.

    VastaaPoista
  2. Jos "umpista" hiihtelee niin pitkä suksi on parempi. Tosin kannattaa valita jotkut muut siteet kuin OAC. Eivät pysy säädössä ja osat sinkoilee hankeen.

    VastaaPoista