31. tammikuuta 2019

Eräsmies - Vinkit - Pakkaseen valmistautuminen

Aloitetaan ajankohtaisella aiheella eli pakkaselta suojautumiselta. Aloitan aiheen verestämällä menneisyyden muistoja. Kaikkihan muistaa kun lapsena vanhemmat sulloivat naaman täyteen VITALISTA, valitettavasti sillä oli pakkasta vastaan päinvastainen vaikutus sillä ihon ja vitaliksen väliin pystyy helposti jäämään hikeä joka sitten jäätyy. Omalla kohdallani tästä on kokemusta punoittavista poskista jotka muistuttavat vielä tänäkin päivänä että vitalis on perseestä...väärin käytettynä, vitalishan tulisi laittaa poskiin n. puolituntia ennen ulos menoa että se ehtii imeytyä.

Armeijassa tuote kirottiin heti ja kaikkia kiellettiin sitä käyttämästä, tätä puoltaa puolustusvoimien tutkimus josta selvisi että paleltumia tuli eniten voiteiden ja rasvojen käyttäjillä kuin niillä jotka eivät niihin koskeneet. Keholla on omat konstinsa pitää pakkaset loitolla ja naamalle erittyvä tali on ihan hyödyllistäkin, ei tarvitse aina sitä naamaa clerasilillä hangata.

PALELTUMAN OIREET:

Paleltumavammoja on kahta tyyppiä. Tavallisin on paikallinen paleltuma, joka aiheutuu ruumiinosan altistuessa kylmälle ja paikallisen lämpötilan laskiessa niin alas, että kudoksissa alkaa tapahtua nesteen jäätymistä. Paleltuma-alueella on pistelyä, tunnottomuutta sekä värin muutoksia ja mahdollisesti rakkuloita. Paleltuneen alueen kokoa on usein vaikea arvioida ennen sen sulamista. Suuri osa paleltumiin liittyvästä kudostuhosta syntyy sulamisvaiheessa tulehdusreaktion seurauksena.
Suomen talvisissa oloissa paleltumat ovat melko yleisiä, erityisesti alle –20 asteen lämpötiloissa. Vaatteiden kostuminen ja tuuli lisäävät paleltuman syntymisriskiä. Samoin ääreisverenkiertoa muuttavat lääkkeet (esim. beetasalpaaja), tupakointi ja sairaudet, kuten valtimoahtaumat, voivat herkistää paleltumille.

(Lähde: Terveyskirjasto)

Kuulostaa varsin ikävältä mutta tuon yllä mainitun välttämiseksi tässä muutamia ohjeita joista voi halutessaan ottaa opiksi.

Pukeutuminen:

Pukeutuminen on kaiken A ja O, kerrospukeutuminen varsinkin. Henkilökohtaisesti voisin suositella merinovilla tuotteita, ne on hengittäviä, anti-bakteerisia, ja ennen kaikkea lämmittäviä, myös kosteana.

Yleistä:

Sellainen basic neuvo pukeutumiseen olosuhteista ja lämpötiloista riippumatta on että aluskerros kannattaa rakentaa kevyistä, hengittävistä ja kosteutta siirtävistä alusvaatteista. Materiaaleina keinokuidut, merinovilla ja näiden sekoitteet ovat loistavia.
Aluskerroksen päälle puetaan tilanteen niin vaatiessa yksi tai useampi välikerros. Välikerrosten idea on eristää ja auttaa kehoa lämmittämään itse itseään. Välikerrastoja on nykyään todella paljon, varmista että asusteet ovat hengittäviä ja kosteutta siirtäviä.

Kuorikerros voi olla vaikka toppapuku, tosin hengittämiseen kannattaa kiinnittää myös huomiota jos hikoilua on tiedossa. Päällinen kannattaa valita tilanteen mukaan, itse pyöräilen töihin joten tuulenpitävyys on todella olennainen asia ajomukavuuden kannalta.

Armeijassa opetettiin että "Pukeudu niin, että paikalla ollessa on vähän kylmä, tällöin liikkuessa ei tule hiki" Pidä siis mahdollisuuksien salliessa lähellä taukotakkia jos puuhastelussa tulee pidempi tauko.

Vaatteet:

Pään suojaaminen on muy importante! Pään kautta häviää yllättävän paljon lämpöä, puhumattakaan että aivojen jäätyminen ei ole mitenkään terveellistä muutenkaan. Hyvä päähine suojaa korvat, otsan, posket, tähän suosittelen wanhaa kunnon karvalakkia. Myös kaula ja niska kannattaa suojata hyvin kaulaliinalla, itse olen tässä vähän laiska mutta käytän takkia korkealla kauluksella
Karvalakki on parasta!


Takista kun tuli puhetta niin sitä hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Hupullinen takki on must, se lisää lämpöä ja suojaa tuulilta. Hyvä huppu seuraa pään liikkeitä ja on helppo säätää vaikka olisi millaiset tumput käsissä. Toisekseen takissa olisi hyvä olla hihoissa säädöt jotka estävät tuulen sekä lumen menemisen takin sisään. Nykyisin talvitakeissa on järjestään tuulisuojat vetoketjujen edessä tahi takana mutta kannattaa silti varmistaa että ne on olemassa, vetoketjujen yläpäässä olisi hyvä olla lippa ettei kovalla pakkasella huuli ota ja jäädy siihen kiinni. Tuulen pitävyys on talvitakissa aina ilmeinen plussa puoli.

Rukkaset ja kintaat ovat pakkasella paremmat kuin sormikkaat, itse huomaan tämän pyörällä päivittäin töihin ajaessa. Erillään olevat sormet jäätyvät huomattavasti helpommin kuin nipussa olevat. Tuulen pitävät nahkarukkaset on tähän mennessä olleet kaikkein parhaimmat mutta markkinoilta toki löytyy esimerkiksi pattereilla lämmitettäviä hansikkaita joskin ne ovat aika epämukavat raskaan paristokotelonsa takia.

Ihoa vasten on paras pukea pitkähihaiset ja -lahkeiset alusvaatteet, jotka on valmistettu villasta tai muusta hengittävästä materiaalista. Puuvilla on huono vaihtoehto niin alusvaatteissa kuin sukissa, ne nimittäin imevät kosteutta ja tällöin tulee kylmä todella helposti. Parhaan yhdistelmän löydät kokeilemalla, kosteuden siirtoa saa parannettua teknisillä vaatteilla ja niissä onkin tultu melkoisesti eteenpäin.

Kenkien tulisi olla riittävän isot, jotta jalkaan mahtuvat lämpimät sukat. Liian tiukaksi pakattuun kenkään ei jää ilmakerroksia ja tällöin hyväkin kenkä voi muuttua jäiseksi. Itselläni varpaat meinaa jäätyä vaikka olisi millaiset thermo saappaat joten jalkineisiin kannattaa panostaa ja mahdollisuuksien puitteessa myös testata ennen ostopäätöstä. Itse käytän vaihtelevasti neopreeni saappaita tai pilkkiessä Safari Thermoja -60c joissa piisaa pakkasen kestoa.
Jahti Jack neopreenisaapas -20c
Safari Thermo -60c


Lisävarusteet:


Äärimmäisiin kylmyyksiin voi harkita myös lämpöliivejä, lämmitettäviä hanskoja sekä elektronisia lämpöpohjallisia. Nämä artikkelit toimivat paristojen tahi akkujen avulla. En suosittelisi kuitenkaan rakentamaan asukokonaisuutta näiden varaan ettei virran loppuessa tule ikävä vilu, puhumattakaan useita lämpöpohjallisia testanneena että harvoin ne edes toimivat. Lisälämmitystä voi tarjota myös lämpöpussit mitkä toimivat kemiallisella reaktiolla, pussin sisältä rikotaan kapseli joka reagoi hapen tai aktivoivan aineen kanssa tuottaen lämpöä. Pussit yleensä kestävät lämpimänä 2-8 tuntia riippuen mallista, riskinä tietysti näissäkin että aineet ovat vanhentuneet ja tarpeen vaatiessa eivät sitten toimikaan.
Lämpöliivit jotka voi yhdistaa powerbankiin
Kertakäyttö lämmittimiä jaloille ja käsille

Vartalo:

Voiteet ja rasvat voisin kyllä jättää mieluummin suksien pohjaan kuin naamaan, pakkaselta suojautuminen tapahtuu kätevimmin vaatteilla. Nuff said.

Pakkasella kannattaa muistaa nesteytys, neste kuin neste käy kunhan se ei ole jääkylmää, kahvia tai viinaa joka haihduttaa nestettä ja tuo vain illuusion lämpimästä. Berhandilaiset viinatynnyreineen vuoristossa todennäköisesti tuovat paleltumiskuoleman nopeammin mutta ainakin kuolet onnellisempana. Myöskin syöminen kannattaa sillä se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja ruumis tarvitsee energiaa lämmitykseen.

Liikkuminen on kaikista selkein lämmityksen muoto, hiihtämällä, hyppelemällä, kyykkyjä tekemällä tai mitä vain päähän pälkähtää, kunhan vain liikettä syntyy. 
Naamaa voi lämmittää käsillään ja sormia sekä varpaita kannattaa aktiivisesti pitää liikkeessä. Vartalossa lämpimin kohta on nivuset joten sinne vaan kädet reippaasti, tosin koirailla voi aiheuttaa sen että kivekset vetäytyy vatsaonteloon.

Ensiapu:

Jos nyt kaikesta huolimatta pakkanen pääsee paneskelemaan niin kylmettynyttä kohtaa ei saa missään nimessä hieroa. Omalla lämpimällä kädellä painelu tai muu lämmin vaate käy, sisätiloissa parhaiten toimii lämmin vesi jossa esimerksi varpaita liotellaan parikymmentä minuuttia. Sanomattakin selvää on että liian kuumaa vesi ei saa olla tai ihoon tulee pysyviä vaurioita. Tunnissa jos ei olo parane tai on tunnottomuutta tai suoranaista kipua niin ota yhteys lääkäriin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti