13. heinäkuuta 2019

Brooklyn tasting - Ravintola Kerubi & Olutposti

Kohti Joensuun ravintola kerubia käy askeleeni jossa pidetään melkoisen tunnetun panimon, 1988 perustetun New Yorkkilaisen Brooklynin tasting. Tastingiä luotsaamassa on myös olutposti ja liput pystyi ostamaan sivustolta tastingfinland.fi .joka on suunniteltu juuri näitä tapahtumia varten. Oli muuten edulliset liput, 12€ mikä on melkoisen halpa, verrattuna muihin missä olen ollut. Brooklyniä pidetään jossain yhteisöissä craftoluen alulle panijana ja varmaan yksi niistä se onkin. Suomessahan on pienpanimo toiminta vielä aika pientä ja pienpanimot yhteensä vastaavat 5% suomen kokonaisolutmyynnistä.

Maistelua on vetämässä sinebrychoffin brändilähetteliäs Ramses Showlah ja Olutpostin pääjehu Cyde Hyttinenkin mölisi aina välillä pimeästä nurkastaan jotain samalla kun näpsi kuvia.

Kohtuullisen vähän on Brooklynin oluita tullut maisteltua ellei jo ikonista Brooklyn lageria lasketa, eipä noita pitkään ole vielä pohjois-karjalan kauppojen hyllyissä ollutkaan. Mielenkiinnolla siis jään odottamaan tulevaa tastingiä.

Edessäni odottaa 4 lasia alusineen, yksi vedelle ja muut oluelle. Lahjuksina saadaan brooklynin pinssit ja olutpostin "minä juon nyt olutta" tarrat jotka liimaan panimopyörääni kunhan pääsen täältä pois. 24 paikkaa näyttäisi kabinetissa olevan ja uhkailivat että suht täyteen tulee. Siltä se alkaa uhkaavasti myös näyttää kun kello alkaa olla pykälässä.


Catering-alan ammattilaisena sydäntä raastaa että oluet laitetaan kylmään vasta kun kaikki ovat saapuneet paikalle, ensimmäiset oluet olivatkin surullisen lämpimiä. Stoutissa ei olisi ollut mitään ongelmaa mutta kun aloitetaan Pale alella ja lagerilla niin kyllä siinä on suurin raikkaus aspekti menetetty. Toinen epäkohta oli että laseja ei ollut varattu jokaiselle oluelle erikseen vaan muutama lasi piti huuhdella kannuvedellä välillä että sai uuden oluen siihen laskettua. Annettakoon nämä anteeksi sen varjolla että kyseessä oli "kepeä ja helppo" tasting eikä mikä otsa kurtussa oleva ammattilaistasting.

Hauska oli huomata että mukaan saatiin monipuolisesti porukkaa, oli ensikertalaisia, kokeneita, oluen panijoita, miehiä, naisia jne. Juttukin lensi alusta asti sujuvasti porukan kesken, eikä oltu vielä edes juotua paljoa tahi ollenkaan.

Maistossa olevat oluet ja pienet ylöskirjaukset löydät tästä alta, mukana myös yksi panimomestarin koekeitos jota oli tarjoiltu viimeksi olutexpossa mutta muuten se ei ole myyntiin päässyt. Tarina kertoo että Brooklynin panimon pääjehu Garett tekee uuden koeoluen aina 3kk sykleissä, laatu vaihtelee timantista hirvittävään kuraan joten tästä voi kotiolutharrastajat oppia sen että ei edes tuollaisella kokemuksella voi aina onnistua.

Brooklyn Narajito
Tämä oli itselle jo ennestään tuttu mutta monelle muulle pöydässä oli uusi tuttavuus. Raikkaan hedelmäinen, kliinisen kirkas olut. Suutuntumaltaan kevyt ja appelsiini on ihan selkeästi esillä ja maltaatkin oli taustalla keksisenä. Raikas kesäolut.

Brooklyn Defender IPA
Kullankeltainen ja vallan kirkas olut. Golden IPA nimensä mukaisesti siis. Tuoksu puolella on vähän jopa dunkkis mutta Brooklynin pullossa olevat IPA:t eivät ikinä ole tuoreita suomessa sillä ne tulevat ihan oikeasti sieltä meren toiselta puolen ja merimatka kestään 1-2kk, siihen vielä lisätään varastossa ja kaupassa seisottaminen. Humalointi muuten oli vallan ruohoinen ja sitruksiset. Maku on kovin makea ja hedelmäinen, katkerot taasen ovat aika hellyttävän kepeät IPA:ksi.


Brooklyn Lager
Tämä oli kanssa yksi niistä ennalta tutuista. Vahvasti maltainen niin kuin kuuluu ollakin tuoksunsa ja maun puolesta. Hyvin puhdasta meininkiä, hentoinen karamellisuus on ainut profiili joka erottuu edukseen havuisen, greippisen ja sitruksisen humaloinnin alta. Hiukan punertava väritys mutta amber lageria tästä pitikin tulla.

Ghost Bottle - Anomaly
No niin tätä sitä jo odoteltiin. Mahtavan iso pullo shampanja korkilla. Pullon avaamisen jälkeen tuoksu paljastaa että joko pahasti pilaantunut olut tai sour, onneksi oli jälkimmäinen. Suurin osa tastingissä ei ollut maistanut soureja ollenkaan joten ilmeiden seuraaminen oli parasta antia. Ei kyllä olutkaan toiseksi jäänyt. Tuoksu oli kirpsakan hedelmäinen ja olut ei vaahdonnut lasissa ollenkaan. Todella mieto happoisuus joten oli todella hyvä avaus aloitteleville sour harrastajille. Olut oli käytetty valkoviinitynnyrissä mikä kyllä tulikin oluen luonteeseen mukaan ja kävi hyvin sille. Hedelmäinen mangolla käytetty olut, raikas ja rankasti hiilihapotettu. Nämä oluet kestävät todella hyvin aikaa ja ei varmasti huonone vanhetessa ja ei muuten huomannut maussa yhtään että 8,6%

Brooklyn Bel Air Sour
Nyt nostettiin panoksia happamuudessa ja on oikeasti kirpsakkaa tykitystä. Kirkas ja vaahdoton olut tämäkin, tuoksussa on kyllä selkeä maitohapon tuoksu. Muuten sieltä kirpeyden seasta erottaa vain herukkaa, mangoa, ananasta sekä sitrusta. Kuiva olut kerrassaan, kirpsakkaa mutta suomalaiseen makuun silti helposti juotava. Humalaa tässä ei kauheasti ole mutta jotain yrttisyyttä voi bongata.


Siinäpä ne oluet oli, kaiken kaikkiaan kiva tapahtuma. Ramses oli suupaltti kaveri ja tunnin tasting venähti melkein kaksi tuntiseksi. Pääsin myös rupattelemaan nopeasti Cyden kanssa mikä on tällaiselle olut blogaajalle melkein Sauli Niinistön tapaamiseen verrattava tilanne. Kuvia paikalla räpsittiin ja ramsesta haasteteltiin, sen haastattelun voit käydä katsomassa olutpostin sivuilta tai jos laiska niin tästä! Videolta tarkkasilmäiset löytää myös eräsmiehen.

Levittäkää sanaa www.tastingfinland.fi sivustosta ja huikatkaa tutuille ravintoloitsijoille että alkavat järjestämään tasting tapahtumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti