11. kesäkuuta 2018

Eräsmies testaa: Jahtimaailma.fi - 7 in 1 Selviytymislaatikko

Laitetaanpas Survivorin Eye of the tiger soimaan ja otetaan testiin 7 in 1 survivor pack, eli siis selvitymis paketti. Selviytymispaketin funktio on sellainen että mukaan otettuna se voi pelastaa yllättävistäkin paikoista. Tähän suhteellisen pieneen pakkaukseen on laitettu mukaan mitä moninaisempia esineitä mitä avataan tässä jutussa esine kerrallaan, saa nähdä että onko tavaroista hyötyä vai joutuuko niillä vielä suurempiin ongelmiin.
Pehmustettu survivor pack, kompassi ei kuvassa


Kompassi:
Aloitetaan testaaminen tärkeimmästä eli kompassista. Jos joudut eksyksiin niin kompassi on yksi tärkeimmistä välineistä mitä mukanasi voi olla. Eränkävijätkin osaavat helposti pyörähtää kurssilta ja päätyä kävelemään ympyrää tuntemattomilla alueilla. Kompassin hyöty tietysti maksimoituisi jos sattuu olemaan myös alueen kartta matkassa, ainakin nyt suunta on oikea jos etsii maastosta jonkin kiintopisteen mihin sitten yrittää itsensä suunnistaa.

Testeissä kompassi on vähintäänkin kyseenalainen, edes tasaisella pöydällä ei neula lähde osoittamaan pohjoiseen vaan sitä joutuu naputtelemaan että neula pyörähtää. Ilmeisesti vähän liian tiukkaan tilaan on kompassi pakattu ja neula ei mahdu kunnolla pyörimään. Muistakaa myös pitää puhelin sun muut elektroniikka vimpaimet kaukana kompassista ettei suuntima vääristy.
Pohjoinen on tuossa E:n osoittamassa suunnassa


Tämä kompassi kyllä näyttää muutenkin suuntaa vain vähän sinne päin. Heittoa oli oikeaan kompassiin reippaat kymmenen astetta, tästä tulee helposti 100m heitto kilometrin matkalla.
Tämän perusteella en lähtisi suunnistamaan kyllä yhtään mihinkään, pahimmassa tapauksessa jopa hengenvaarallinen kapistus. Toimii söpönä avaimenperänä.

Avaruuspeitto:
Selvitysmispeitto on kooltaan 130x210cm eli kyllä tuohon pidempikin koripalloilija saadaan käärittyä. Peiton idea on heijastaa ihmisen ruumiinlämpö takaisin ja näin auttaa hypotermiaa vastaan. Tästä muuten saa todella selkeän merkin maastoon esimerkiksi pelastushelikopteria varten. Pakkaus sanoo että kertakäyttöinen ja hävitettävä käytön jälkeen, en varsinaisesti tiedä mikä tässä voisi mennä rikki mutta olisikohan ideana vain se että se on mahdoton sulloa enää takaisin laatikkoon.
Auringon heijastuessa tästä näkyy väle varmasti kauas.


Hätäpilli:
Hätäpilli on valmistettu alumiinista ja varustettu lenkillä eli sen saa kiinni vaikka vetoketjuun. Pillistä on kyllä siviilissäkin hyötyä kun onhan noita kaiken maailman muiluttajia. Pillistä lähtee selkeä ja pitkälle kantava vihellys, ei moitteita. Pakkasella metallinen pilli ei välttämättä ole miellyttävin kokemus.


Selviytymissaha:
Puolimetriä pitkä vaijerisaha joka on varustettu yhden sormen menevillä lenkeillä, isompaa parrua en tällä työskentely ergonomialla lähtisi työstämään. Mutta jos tähän askartelee itse apukahvat vaikka nahkalenkeistä että mahtuu kunnolla sormia niin sitten toimisi paljon paremmin.


Sattui kuitenkin lähistöllä vastaan polulle kaatunut puu joten tein ekoteon ja sahasin polulla olevat oksat pois. Ensimmäinen huomio oli että tällä ei sahatakkaan niin kuin elokuvissa että voisi kiepauttaa ketjun vain puun ympäri ja alkaa vedellä, todellisuudessa tämän ketjun on pysyttävä suorassa tai maks 60 asteen kulmassa että sahaaminen onnistuu ilman jumittamista. 3cm oksassa meni aikaa viisi minuuttia. Selviytymismielessä nuotiopuiden hankintaan menisi liikaa energiaa ja majoitteen rakentamiseen menisi tällä melkoisesti aikaa. Samaan selvitytymispakkauksen tilaan olisi varmaan mennyt jokin taitettava saha.

Saber monitoimityökalukortti
Tämä kapistus tulee oikein näppärässä nahkataskussa ja tätä voi säilyttää vaikka kukkarossa. Kokonsa puolesta vastaa tulitikkuaskia. Itse kortti on tehty ruostumattomasta teräksestä ja siinä on ominaisuuksia vaikka muille jakaa.


Mittaasteikko: Jolla saa mitattua vaikka mitä, kunhan se on vain 4cm pitkä.
Tölkin avaaja: Todella näppärä metsässä kun pitää saada hernaripurkki auki ja kalliilla tommipuukolla ei haluaisi nyhrätä. Kääntöpuolena todella haastava ja työläs käyttää ja kortissa oleva veitsenterä on tulossa käteen nyhrätessä.
Veitsi: Näyttää terävältä mutta tällä ei viilletä edes pahvin läpi. Tällä sai kuitenkin näppärästi vuoltua puusilppua sytykkeeksi.
Lattapää ruuvimeisseli: Ei pienin mahdollinen, tippuu välimalliin kokoluokassa.
Pullon avaaja: Siis tämähän on tärkein näistä, ainakin näin myös olutblogaajan vinkkelistä.
Neljän koon Kiintolenkkiavain: Joka sopii neljän erikokoisen mutterin ympärille.
Kahden koon kiintolenkkiavain: Yllättäin tämä käy kahdelle erikokoiselle mutterille, pienimmille tosin kuin tuo edellinen. Molemmat mutteriavaimista herättää hiukan huolta että jos joutuu oikein voimaa käyttämään niin reunissa olevat sahaterät ja veitset ei ole mitenkään turvallisimmista päästä lipsahdusta ajatellen.
Butterfly wrench: Tämä näyttää vain viivalta mutta tähän mahtuu esimerkiksi todella kapea siipimutteri mutta en tiedä saako tällä yhtään enemmän voimaa vääntöön kuin mitä sormilla saisi.
Sahanterä: Hyvin pieni ja hiukan paksukin vaan verrattain terävä saha, kyllä tämä riittävästi puree että saa tehtyjä lovia pieniin puihin ja oksiin.
Suunnannäyttäjä: Tämä toimii periaatteessa kuin kompassi, jos tämän saa kelluvan esineen päälle esim styroksin niin tämä näyttää mangnetisoinnin avulla näyttää kohti pohjoista, tälle on vaikea löytää käytännössä käyttöä.
Reikä: Viimeinen muttei vähäisin, vai onko? Reikä, tämän avulla kortin saa vaikka avain renkaaseen kiinni.

Monitoimityökalu valolla:
Tämä väline tulee pienessä kankaisessa pussukassa jossa on myös lenkki joten tämän pystyy pujottamaan esimerkiksi vyöhön. Perinteisen lethermanin mukaan kopioitu malli mistä löytyy muun muassa pihdit mitkä olivat uutuuden jäykät etteivät auenneet ilman voiman käyttöä. Pari tippaa öljyä ja muutama avaamiskerta saivat pihdit toimimaan jotenkuten, pihdit ei sitten aukea erityisen isoksi. Taskulamppu on kokoonsa nähden yllättävän kirkas, eläköön LED aika. Syttyy ja sammuu punomalla ja sisältää 3kpl AG3 paristoja. veitsi on uskomattoman tylsä ja mikään ei ole vaarallisempi kuin tylsä veitsi, se kun lipsahtaa niin se on sitten oikeasti syvällä. Pullonavaaja löytyy myös toisaalta harvat ainakaan metsässä lasipulloja kuljettaa eli kotikäyttöön siis. Saha on myöskin tylsä mutta menee hätäsuomustimena, ruuvimeisseli on juuri sitä kokoa että saa esimerkiksi otsalampun ruuvin auki.


Vesitiivis iskunkestävä laatikko
Laatikko on kovaa muovia ja varustettu paksulla vetoa kestävällä naru lenkillä.
Muutaman avaus kerran jälkeen yksi salvoista meni käyttökelvottomaksi ja sen myötä myös vesitiiviys.


Nooh hinnallahan tämä ei ole pilattu eli jollekin partiolaisen alulle ihan hauska lahja ja saattaa jonkin nuoren vaikka innostaa erästelyn pariin. Enemmän aikaa metsässä viettänyt on todennäköisesti hankkinut oikeasti toimivat ja luotettavat välineet selviytymistä ajatellen.

Mistä: Jahtimaailma.fi
Tuote: 7 in 1 Selviytymispakkaus.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti