23. lokakuuta 2017

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas - Kukko Portteri 6,5% - Nestemäistä ambrosiaa

Taustaa:
Laitilan portteri on vanha tuttavuus jo kymmenen vuoden takaa ja nimikin oli välillä Kievari. Laitilan
portteri on niittänyt mainetta Suomen paras olut -kilpailussa voittamalla sarjassa paras värillinen lager yli 4,7% kultaa. Kultaa kylvettiin myös Helsinki Beer Festivaaleilla kolmena peräkkäisenä vuonna, huikeata. Ehkäpä suurin meriitti on kuitenkin olutlegenda Michael Jacksonin käydessä Laitilassa ja sanoneen kyseisen oluen olevan nyt yksi hänen suosikkioluitaan.
 
Ulkonäkö & tuoksu:
Ulkonäöstä ei nyt kauheasti saa irti sillä oluthan on todella musta. Pisteitä annan vaahdon muodostumisesta, vaikka se ei runsasta olekaan niin se on kaunista. Vaahtoaa noin kahden sormen korkuiseksi vetisen kermaisen näköiseksi, parasta siinä tietysti on että vaahto on maitosuklaan ja valkean kaksivärinen fuusio.

Tuoksussa välittyy makea maltaiden hunajaisuus, jonka jälkeen nenää hivelee kahvin, suklaan ja rusinoiden sulava liitto. Myöskin hiivaa on hienoisesti havaittavissa mutta ei ollenkaan pahalla tavalla.

Maku:
Maku on todella monipuolinen alkaen aina leipäisen paahteisesta mallasvyörystä aina hedelmäiseen rusinakiisseliin joka lämmittää kehoa alkoholin siivittäessä maun syöpymistä tajuntaan. Maussa välittyy niin monta asiaa että sai oikein iloa niiden kaikkien etsimisestä ja tuskinpa niitä löysinkään. Metsästäjän mieltä hivelee maku, missä välittyy nokipannussa tehty kahvi, nokineen päivineen. Hivenen savuisiakin aromeja tulee karrelle paahdetun black maltaan ansiosta.

Katkeroitakin on miellyttävästi 50 EBU ja sanoisinko että ei yhtään enempää kaipaakaan. Nyt on mielestäni resepti osattu hoonata kuntoon ja muuten perin makean oluen runko on saatu tasoitettua muilla vivahteillatodella taidokkaasti.

Hiilihappojenkaan kanssa ei ole lähdetty retostelemaan vaan niitä on maltillisesti, tällaisessä oluessa ei haluaisikaan happoja mitkä peittävät oluen vivahteet.


Loppusanat:
Ruoka suositukseksi suositellaan muun muassa riistaa ja punaista lihaa. Tätä aionkin noudattaa seuraavalla kerralla, sillä kaapista löytyykin aivan tuoreeltaan kaadettua hirven lihaa. Tällä kertaa sorruin juomaan oluen riisipuuron kera mutta koska oluesta löytyi sopivasti rusinaa, niin sehän meni ihan rusinakiisselin asemasta.

Henkilökohtaisesti täytyy sanoa että kotimaisista oluista tämä on kyllä ollut parhain tänä vuonna.

Arvosana: 9,5/10

Maltaat: Pilsner, Munich light, Caramel 300, Balck
Humalat: Hallertau Magnum, Czech Saaz

2 kommenttia:

  1. Nestemäinen nektari. Onko kiinteää nektaria olemassa? Ja jos se on kiinteää, onko se nektaria? Isoja kysymyksiä, hyviä oluita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha ajattelin sanaa ambrosia mutta sössin 😁, nyt korjattu

      Poista