6. lokakuuta 2017

Mallaskuun Panimo - Black IPA 7%

Triviaa:
Black IPA kuvaus olutoppaasta lainattu: "Black India Pale Ale (Black IPA) määritellään oluttyyliksi, jossa on India Pale Ale-tyylin humalointi, melko suuri alkoholipitoisuus ja selkeä tumman maltaan tuoma vivahde makuun ja tuoksuun. Stoutiin verrattuna Black IPAssa ei ole vahvan stoutin paahteisuutta (roastiness) tai runkoa ja se on humaloidumpi kuin vahva porter. Myös kuivahumalointi on tavallista. Tyyli tunnetaan Suomessa myös esim. Cascadian Dark Alena."


Ulkonäkö & tuoksu
Todella reippahasti vaahtoava, lähes geissiirimäisiä piirteitä. Vaahto on tiukka kermaisa paketti ja väriltään vaaleanruskea mikä aina hivelee omaa silmää. Olut itsessään on musta niin kuin nimi antaa ymmärtää vaan ymmärtääkö antaa myös makua.

Tuoksu puolella ollaan sitten mysteerien äärellä, ensimmäisenä tulee hiiva mikä ei ole se mysteeri vaan sen jälkeen puskeva hedelmä coctail. En henkilökohtaisesti osannut näin mustassa oluessa niitä odottaa mutta IPA:sta olisi pitänyt tajuta.

Maku:
Kuin Pauligin mainoksesta lyödään kahvimaista tummaa paahtoa naamaan ja maltaiden pehmeä makeus peittää limakalvot. Onneksi tuota makeutta tasoitellaan katkeroinnilla joka tuo mukaan pienen vivahteen pihkaa ja havuja. Vähän vetisyys alussa puskee läpi mikä on pettymys näin tummalta oluelta, mutta lämmetessään korjautuu.


Mustaksi värjätty IPA missä on todella monta eri humalalajiketta, valitettavasti kaikki toistensa sisaria ja maku peseekin suuta kuin sata sitruunaa jättäen greippisen jälkimaun.

Arvosana: 8/10


Humalat: Chinook, Amarillo ja Simcoe

Maltaat: Pale Ale-, Crystal-, Chocolate-, Carafa Special- ja Black-maltaat.

1 kommentti: