17. lokakuuta 2017

Testissä: NatureHike puhallettava makuualusta tyynyllä


klikkaamalla kuvat isommaksi.

Alustus:

Makuualustan hankinta mielessä? Vaihtoehtoja on lukuisia aina solumuovisesta ilmatäytteiseen, tämä jutun juuri on tällä kertaa tässä jälkimmäisessä. Kyseessä on NatureHike makuualusta.

Ennen patjan hankkimista tarkista sen mitat, ainakin paksuimmilla ilmapatjoilla ahdistaa liian kapea patja kun kädet riippuvat patjan sivuilla. Patjan on myös riitettävä koko pituudelle ettei makuupussin kärki ole maata vasten.

Ilma on lämmöneristeistä parhaita, se pitää lämmön ja kylmän loitolla. Tästä alustasta on iloa niin kylmillä ilmoilla kuin kuumillakin. Patjan paksuudella ei ole pelkästään merkitystä vaan myös leveys, solurakenne ja ilman liikkuvuus patjan sisällä. Sanoisin että hinnalla ei ole mitään merkitystä, jos oikeasti haluaa nukkua yönsä hyvin ja lämpimästi niin tämä on asia missä ei kannata säästellä.

Vaikka makuualustan tehtävä onkin silottaa enimmät muhkurat maasta ja suojata makuupussia kylmältä sekä kosteudelta, niin voihan sitä käyttää moneen muuhunkin asiaan. Patjaa voi käyttää ihan istuma alustana tai jopa tuulensuojana retkikeittimelle.

Haittapuoliakin löytyy, sillä ilmapatjat tahtoo yleensä olla enemmän tai vähemmän liukkaita ja löydät itsesi yön jälkeen jostain muusta kuin patjalta. Huono idea ei siis ole hankkia patjaa missä on jonkinlainen kangas suojana. Toinen murhetta aiheuttava asia on että patjaan tulee reikä, pidä siis paikkaus tarvikkeet mukana.

Testattavana tuote on vaikea koska nukkumismukavuuteen ja lämmöneristykseen vaikuttaa kuitenkin vallitsevat kelit, ihminen itse ja makuupussi. Kestävyystestiä on myös haastava tehdä ellei patja kulje vuosia mukana. Päivitän siis juttua vuosien vieriessä.

Testaus:

Aloittakaamme tutkimukset!


Aloitetaan kaivamalla patja mukana tulevasta pussista, ihan ok tilavuudeltaan.

Venttiili auki ja eikun odottamaan patjan täyttymistä. Vaikka itsestään täyttyvä ei tämä patja olekaan niin kyllä se kuitenkin vähän imee itsekin sisäänsä. Tässä täyttymisessä ei mene edes minuuttia mutta aivan täyteen ei patja pääse ilman keuhkojen avustusta. Täyttöaste on nukkuja kohtainen, yleensä pieni vajaus paineessa antaa paremman nukkumis kokemuksen mutta näin ohuen patjan kanssa kannattaa puhaltaa täyteen.

Venttiilistä sen verran että yleensä patjan vuotaminen tapahtuu käyttäjä virheestä, muoviset venttiilit niin kuin esimerkiksi tässä testin patjassa on mahdollista rikkoa liian tiukkaan kiristämällä.

Alustan saa puhaltamalla nopeasti täyteen mutta venttiilissä olisi paranneltavaa. Sivusto kyllä sanoo että alustassa on uusi parempi venttiili, en halua edes tietää miten huono se edellinen on ollut. Puhallettaessa ei voi esimerkiksi kielellä tukkia venttiiliä kun vetää ilmaa keuhkoihin vaan ilma pakenee venttiilin hatun alareunasta. Tästä huolimatta tähän kyllä saa ilmaa ja ainahan voi välillä punoa sen kiinni.

Ongelmia on niin venttiilissä kuin itse patjan saumoissa, parin yön jälkeen patja meni niin rikki että puhaltamalla ei saanut yhtään ilmaa pysymään sisällä. Ei siis huomaamatonta vajumista yön aikana vaan ihan kunnolla karkaa.

Alustaa ei kannata laittaa suoraan maahan metsässä, koska sen patjan saa erittäin helposti rikki risukossa ja kivikossa. Lähtisin teltan sisällä käyttämään tai tuunaamaan patjan pohjaa kestävämmäksi. Talviseen yöpymiseen ei näin ohuella patjalla voi lähteä tai ainakin tarvitset toisen paksumman patjan mukaan ja tarvittaessa vielä avaruuspeitteen.

Alusta on harmillisen kapea ja ilman makuupussia kädet tipahtelevat helposti ulos patjalta. Patja on myös aavistuksen lyhyt. 185cm on patjan pituus niin kyllä siitä meinaa 178cm ihmisen jalat tipahtaa ulkopuolelle, minkä voit demonstroida esimerkiksi alla olevasta kuvasta.

Jalat meinaa vähän karata patjalta.

Patja on myös liian ohut ja selän alla tuntuu kovana jo pelkkä lattia, puhumattakaan metsässä olevista risuista ja kivistä. Tästä johtuen tätä patjaa voi käyttää vain kesällä, sillä jo syksyllä huokuu kylmä selkään ja talvella sitten jäähtyy jo itse ilma sieltä patjan sisältä.

Patjan materiaali on myös aika liukas ja tämä aiheuttaa sen että yhtään enemmän yöllä pyörivä ihminen löytää itsensä patjan vierestä nopeasti, puhumattakaan siitä että patja on maastossa yleensä vielä enemmän tai vähemmän kaltevasti. Patjaan saa tehtyä itse pitoa esimerkiksi vetelemällä loctite liimalla rantuja jotka kuivuessaan muuttuu kumimaiseksi pinnaksi. Saman tietysti voi tehdä maston merkkisellä kumisprayllä.

Tyyny on ihan kohtalainen, älä puhalla edes lähelle täyteen tai rikot niskasi. Täysin makuasia että pitääkö tuollaisesta tyynystä, itse mieluummin teen vaatteista mytyn pään alle.

Ovelana lisänä tässä patjassa on reunoissa nepparit millä saa kytkettyä monta samanlaista patjaa isommaksi kokonaisuudeksi. Mikä on tietysti ihan hyvä idea koska patjahan oli todella kapea.

Tuomio: Lähinnä vierasvaraksi tai festari patjaksi. Retkeilyyn en ottaisi mukaan vaikka pieneen tilaan meneekin. Ahdistaa nimittäin ihan kympillä jos patja vajuu yöllä metsässä ja paikkaus ei onnistu. Perus vaahtomuovipatja on vain parempi vaihtoehto ja ei maksa juuri mitään.

Kädet tipahtaa helposti ulos patjalta.


Kehitysehdotuksena voisin heittää että tämä patja päällystettynä kankaalla ja tuplasti paksumpana ja hivenen leveämpänä olisi jo toimiva patja moneen käyttöön. Näkisin pikku tuunausta myös venttiilin ja saumojen kestävyydessä.

Saumoja olisin halunnut testata enemmän vielä kesällä kun jopa kalliimmissakin patjoissa on osa huomannut että sauman liimaukset sulavat kovissa lämmöissä ja patja alkaa vuotamaan.

Saatavuus: e-ville.com hintaan 33,95€

Tekniset tiedot:
Materiaali: Polyesteri & PVC-muovi
Nepparit sivuilla
Puhallettava tyyny
Koko suljettuna:
Pituus: 30cm
Halkaisija: 17cm
Koko aukaistuna:
Pituus: 185cm
Leveys: 60cm
Paksuus: 2.5cm
Paino: 1kg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti