30. joulukuuta 2017

Laitilan wirvoitusjuomatehdas - Kukko helles 4,7%

Laitilan kukkoa taas pitkästä aikaa, tällä kertaa kukko helles. Pitkän aikaa tämä on myynnissä ollut vaan ei se käsi vaan kaikkeen tartu. Somea seuratessa tuli vastaan että aika moni tuota hellestä saunaan mukaan ottaa niin pitihän se itsekin sitten loppujen lopuksi kokeilla että millainen tapaus tämä oikein on. Että saadaan varmasti tarpeeksi materiaalia maisteluun, niin täytin parilla 0,5L helleksellä oktoberfesteiltä itse itselleni tuliaseksi tuodun tuopin.


Triviaa:
Helles tai Hell on perinteinen saksalainen pale lager ja se on suoraan suomeksi käännettynä kirkas, vaalea tahi kalpea (pale). Helles tyypillisesti on runsas runkoinen, aavistuksen makea ja vaalea hyvin miedoilla katkeroilla. Lisäyksenä vielä että Laitilan kukko on keliakia liiton hyväksymä eli siis gluteeniton olut, näyttipä purkin kylki mitä hyvänsä merkintöjä.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan oma kuvaus:
"Laitilan Kukko Helles on suodatettu vaalea pohjahiivaolut. Oluttyypin juuret ulottuvat 1800-luvun lo-pun Müncheniin, jossa se luotiin saksalaiseksi vastineeksi tšekkiläiselle Pilsner-tyyppiselle oluelle. Oluessa on perinteistä Pilsiä runsaammin käymiskelvottomia sokereita, jotka lisäävät täyteläisyyttä. Humalointi on yksinkertainen, mutta selkeä. Kukko Helles -oluen valmistuksessa on käytetty kotimaisia vaaleita maltaita ja saksalaisia humalia (Magnum ja Perle)."

Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on saippuamaista mutta siitä loppuun muodostuva saari on kermainen ja jättää lasiin runsaasti pitsiä. Olut on kauniin kuparisen ja kullan liitto vaan onko se oikea helles väriltään? Tuoksussa on oikeaoppisesti makeutta hunajaisessa muodossa ja onpa tuolla jokunen hedelmäkin.

Maku:
Maku on pehmeä ja hellästi hiilihappoinen. Oktoberfest hengessä todella munchenmainen. Jälkimaussa yrttiä mutta loppuun tulee todella häiritsevää metallia. Muuten olut pysyy oikein juomakelpoisena maltaiden tehdessä tilaa suussa.

Hedelmäisen makea olut ja katkeroita on omaan suuhun todella sopivasti, sanoisin että kunnon festari ja sauna olut. Yllättävän tanakka runko oluessa on mutta kuitenkin voi kuvitella useamman juovansa.

Kyllä tämä ihan oivallinen olut on, hienoisia viilauksia värissä ja maussa että oltaisiin helles.

Arvosana: 8/10Alkoholipitoisuus 4,7 % til.
Kantavierrepitoisuus 11,5 %
Väri (EBC) 9
Katkero (EBU) 26

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti