24. huhtikuuta 2017

Come on baby light my fire - Eräsmiehen suuri tulenteko opas.

Tuli! tuo ihmisiä pelottava, pelastava ja polttava keksintö. Ilman tätäkään innovaatiota ei ihmiskunnasta taitaisi olla paljoakaan jäljellä tai ainakin pihvit olisi enemmän rare kuin well done.

Ihminen on tullut kauas niistä ajoista kun tuli keksittiin, ehkäpä jopa liian kauas. Tekemässäni Kalaharrin haastattelussa nousi viimeksi esiin kysymys että kuinka moni osaa tehdä tulet pelkillä tulitikuilla? Huolestuttavaa kyllä ei tarpeeksi moni, otinkin asiaksi ainakin omalta osaltani korjata tätä epäkohtaa tekemällä tälläisen pienimuotoisen pyromania oppaan.

Tulen tekemiseen tarvitaan vain happea, palavaa materiaalia ja lämpöä. Tässä vinkkejä muutamasta näiden combinaatiosta joiden pitäisi pienellä harjoittelulla toimia luonnossa, osassa tietysti sää tekee oman haasteensa.

Lähdetään helpoimmasta eli kuinka saadaan nuotio syttymään jos käytössä on jo tulenteko vehkeet ja edetään haastavampiin. Se ei välttämättä auta jos sytkäriä pitää puun alla ja toivoo parasta vaan tultakin pitää auttaa.

Yleiset vinkit:
- Raivaa nuotiopaikka ylimääräisestä palavasta aineksesta
-Yritä saada nuotiopaikka korkeammalle maastossa hapen saannin parantamiseksi
- Kuori oksista pois märät päälliskerrokset
- Älä lado kiviä nuotion ympärille, huonontaa hapensaantia ja kerran se nurmikko siitä vierestä palaa, tamppaa se pikku palo jalalla sammuksiin
- Kannattaa puhallella hennosti sinne palopesään
- Kasaa puita maltillisesti nuotioon, isolla risukeolla todennäköisesti tukahdutat hapen
- Hyviä puita on tervaspuu, mänty, kuusi ja kuiva koivu
- Huonoja puita on haapa, lehmus, nuori mänty ja paju
- Hyvät sytykkeet: Isot lastut, tervaskiehiset, tuohet (ei elävistä puista)
kuivat kaislat, kuusen kuivat alaoksat, kuiva katajan kuori, nippu kuivia heiniä

Kiehiset:
Kiehinen on puusta vuoltu sytyke, oikein mainio jos näitä jaksaa useammankin tehdä. Näiden tekeminen onnistuu kirveellä tahi vuolupuukolla, ei kannata uhrata nylkemiseen tarkoitettua puukkoa tälläiseen toimintaan vaan joka tarpeelle on oma puukkonsa. Kiehisen toiminta periaate on että saadaan paljon ohutta lastua jotka ovat lähekkäin toisiaan, tulelle on siis paljon tarttuma pinta-alaa ja leimahduspiste on suurempi kun tuli tarttuu lastusta toiseen. Hyvässä kiehisessä joka lastu tekee täyden ympyrän mutta ei se niin justiinsa ole, kuhan syttyy.

Tervas:
Tervaspuu on havupuu ja kanssa mahtava sytyke, se on sellainen kantomainen ja pihkassa sekä tuoksuu tervalta. Tervas syntyy havupuun vahingoittuessa ja keloutuessa hitaasti. Suomen metsistä näitä löytyykin kohtalaisen runsaasti ja ei ole ollenkaan huonoidea napata tätä vähän reppuun jos tilaa vain riittää. Myöskin ruostesienet voivat aiheuttaa puulle tervasrosoa, jonka seurauksena puuta pitkin valuu pihkanoroja ja puu tervastuu.Tervaskantojen ja -puiden käyttö ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin eli niiden käyttöön täytyy aina kysyä maanomistajan lupa.
Magnesium tulukset:
Magnesium tulukset ovat hivenen hifimpi versio siitä perinteisestä missä on tulusrauta ja piikivi ja niitä raavitaan toisiinsa kipinöiden toivossa. Tässä versiossa magnesiumia raavitaan varovasti sytykkeiden päälle pieneksi keoksi ja sitten raapaistaan kipinät perään. Tulen pitäisi syttyä mahtavan leimahduksen myötä. Efecti on tuttu vanhoista musta-valko filmeistä missä pensseliviiksisillä valokuvaajilla oli magnesium pulveria tikun nokassa toimittamassa salaman asemaan.

Kitkatuli:
Kitkatuli on hardcore tulen tekemistä parhaimmillaan, tämä tulentekemisen muoto vaatii vähän harjoitusta ja monet luovuttavatkin tämän opettelun alkuunsa. Kitkatuliin luetaan paitsi poraustekniikkaa, myös auraus- ja sahausmenetelmät. Kaikissa idea on sama; Sopivat puulajit, oikeanlaisessa muodossa, aiheuttavat kitkan lisäksi sen että ne jauhavat pientä tuhkamaista puujauhoa, joka kuumuuden ansiosta alkaa kytemään

Tulentekeminen polttopisteellä: 
suurennuslasiTulen teko onnistuu hyvällä säällä myös auringon valolla, kaikkihan meistä ovat poltelleet lapsena muurahaisia suurennuslasilla niin tämä tekniikka on tuttu. Sopivan lasisen linssin avulla saa auringonsäteen suunnattua pienelle alueelle ja näin nostettua säteen lämmitysvoimaa. Linssejähän löytyy nykyään vaikka mista, omista silmälaseista ja kompassissakin on yleensä suurennuslasi. Todelliset hardcore mcgyverit tekee tulta vaikka kiillotetulla jääpalalla. Laita kuumennettuun pisteeseen jotain höttöä mikä syttyy helposti niin avot!
Teräsvilla ja paristo: 
Tämä kyseinen metodi on ehkäpä hienoin kaikista, patteri ja teräsvillaa. Materiaalit ovat vähän harvinaisempia luonnossa sillä harvalla teräsvillaa on mukana mutta pattereita taas tarvitsee lukemattomat laitteet, kohta on harvinaisia nekin sillä varavirtalähteet tekevät tuloaan. Levitä teräsvilla pitkulaiseksi siten, että se ylettää hyvin pariston molempiin päihin. Aseta noin sormenpään kokoinen pala taulaa teräsvillan sekaan pariston +-navan ylle ja hiero teräsvillaa ja taulaa kevyesti pariston päätä vasten. Tästä syntyy kipinöitä, jotka osuessaan taulaan alkavat kyteä.

Todella laiskoille sitten on sytytyspalat mitä myydään perus marketeissa, osta malli mikä ei tuoksu bensalle ja hajusta koko reppua.

Huhuja mallia SA-INT:
Valopetrooliin upotettu vessapaperirulla palaa koko yön kaminassa, vuoraa kaminan pohja kivillä ettei pala läpi.
Näkkäri ja kenkälankki palaa myös ikuisesti. 

Jos nuotio ei syty ilman bensaa tee kaikille palvelus ja pysy poissa metsästä!

Tässä vielä aiheeseen liittyvä Veisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti