11. huhtikuuta 2017

Haastattelussa Olutbloggaaja Jaakko Matikainen blogista Jaskankaljat

Kuvaaja:Miska Korpelainen / Miska Photography

Jaskankaljat, blogi mistä taatusti jokainen olutkulttuurin syövereihin hurahtanut on kesken internet selailuaan törmännyt. Etsipä sitten tietoa Suomalaisista pienpanimoista tai mysteeri kaljasta mikä kaupan hyllyltä löytyy niin Jaakko Matikainen siitä on jo jotain kirjoittanut. Olutbloggaajien kruunamaton kuningas saakin kyseenalaisen kunnian olla eräsmies sivuston ensimmäinen ja toivottavasti ei viimeinen haastateltava.

Itsellenihän Jaskankaljat on se sivusto mistä ekana tietoa etsitään jostain oluesta mikä on itseäni askarruttanut, sieltä löytyy aina asiantuntevaa tietoa, inside juttuja sekä kansantajuista puhetta asioista niin kuin ne on. Tästä syystä eräsmies ottikin reportterin hatun naulakosta ja lähti selvittämään tarinaa Jaakon takana, kuka on tämä mystinen sensei?


Kerroppa jotain itsestäsi! Ikää, asuinpaikkaa, pankkikortin numeroa ja pin jne.

Nimeni on Jaakko Matikainen ja olen 31 vuotias Joensuussa asusteleva jätkä. Olen naimisissa oleva kahden lapsen isä ja kahden kissan ruokkija. Pankkikortin numeroa ei ole syytä kertoa, kun ei sieltä mitään löydy. Oluisiin ja urheiluun olen höyrähtänyt melko tiukasti ja niiden parissa perheen jälkeen jäänyt aika kuluu. Oluiden osalta maistelua, arviointia ja blogin kirjoittelua. Sen lisäksi tykkään myös lukea kaikkea oluisiin liittyviä juttuja. Urheilun osalta pelaan jalkapalloa ja salibandya. Vuosien takaisia punttisalijuttujakin yritän vähitellen herätellä ilmoille. Jalkapalloa tulee myös seurattua erittäin paljon myös sohvalta käsin ja vedonlyönti (betsaaminen) on yksi osa tätä harrastusta. Talvet menee kiroillessa lunta ja kylmyyttä. Kesät sitten askarrellessa takapihalla. Ruoanlaitto on myös sydäntä lähellä.

Onko blogi harrastus jo muuttunut työksi? Riittääkö aikaa enää mihinkään muuhun?

Blogin olen tietoisesti pitänyt harrastuksena, koska olen nykyisin sellaisessa työssä josta tykkään erittäin paljon. Eikä myöskään ole tullut ainakaan vielä niin hyvää ehdotusta olutpuolella, että olisi tarvetta harkita vaihtamista. Blogi on kiireisessä arjessani tällä hetkellä se, joka saa joustaa ja sitä kirjoitan silloin, kun vaan muilta asioiltani ehdin. Pienet lapset ja perhe-elämä rullaa kärkisijalla ja vie suurimman osan vapaa-ajasta. Työ vaatii suuren osan koko ajastani, muttei tietenkään vapaa-ajasta. Urheilu on itselleni olutblogijuttuja tärkeämpi asia, joten pallon perässä pomppiminen siirtää kirjoitteluja. Olen muutenkin sellainen fiiliskirjoittaja. Välillä juttu luistaa tosi helposti ja tekstiä syntyy rennolla otteella. Välillä tulee pitempiäkin aikoja, että ei vaan kulje. Minun jutuistani pystyy helposti lukemaan, että minkälainen fiilis minulla on elämässäni. Välillä on rennompaa aikaa ja välillä kiristää. Nyt olen taas pitkästä aikaa löytänyt juttuihini rentoutta ja saankin kirjoitettua sellaisia juttuja, joista itsekin tykkään.

Käykö olutharrastus kukkaron päälle?

Ennen varsinaisen olutharrastuksen aloittamista tuli ostettua aina viikonlopuksi olutsalkku. Nykyisin tulee ostettua 2 - 5 erilaista olutta ja hintaa tulee suurin piirtein saman verran. Eli kukkaro ei kulu sen enempää kuin aikaisemmin, mutta maksa kiittää. Harrastuksen myötä oluen kulutus on vähentynyt suuresti. Moni ajattelee, että kun kirjoittaa olutblogia, niin siinä koko ajan läträtään mallasjuomien kanssa. Tosiasiassa tulee juotua vähemmän ja sille yhdellekin oluelle tulee annettua enemmän aikaa ja arvostusta. Jonkin verran saan myös panimoilta näytteitä.

Tuleeko olut välillä korvista vai meneekö vielä yksi uus?
Ei ole kyllä olut vielä tullut korvista ulos. Tässä vaikuttaa se, että olut on kokonaisuutena niin monipuolinen juoma, että jos yksi tyylilaji ei joskus sytytä, niin on n. 180 muuta tyyliä joista valita.

Missä vietät mieluiten aikaa oluen parissa?


Se riippuu aivan sen hetkisestä fiiliksestä. Oluttapahtumat ovat yksi suosikkipaikoistani, koska monesti siinä on ympärillä paljon ystäviä, joiden kanssa voi jakaa ajatuksia oluista ja muutenkin vaihtaa kuulumisia. Joskus kun haluaa rauhoittua, niin yksi suosikkipaikoistani on ihan vaan istua omalla sohvallani ja samalla katsoa jalkapalloa. Olut sopii niin moneen tilanteeseen.

Opiskelitko oluen maistelemista omatoimisesti vai oppaiden avulla?

Oma opiskeluni oluen maistamiseen lähti lukemalla toisia olutblogeja ja vähitellen itsekseen harjoitellen. Maistoin oluita ja kun ei vielä osannut makuja ja aromeja sanoin kuvailla, niin sitten tuli katsottua mitä muut kirjoittavat. Siitä lähtien kun aloitin kirjoittamaan olutblogia, niin olen tehnyt päinvastoin. Kirjoitan arvion ja julkaisen sen. Sitten saatan käydä katsomassa, että mitä muut olivat siitä oluesta mieltä.

Oletko huomannut eroa oluessa jos lasin tyyppi vaihtuu vai huomaako eron vain gurut?
Kyllähän lasin tyypillä on melko suuri ero, kun oluita maistelee. Nykyisin on paljon laseja, jotka on suunniteltu jotain tiettyä tyyliä varten ja silloin se korostaa sen tyylilajin ominaisuuksia. Kuitenkin tärkeintä on, että lasi on ohutreunainen ja puhdas.

Suosittele olutta aloittelevalle harrastajalle


Oluiden maistelu kannattaa aloittaa oluttyyleistä, joissa makumaailma ei ole kaikkein hyökkäävin, eikä muutenkaan liian erikoinen. IPAt ja muut voimakkaasti humaloidut oluet voivat säikäyttää jos aivan kylmiltään lähtee maistamaan. Toinen on sitten joku bulkki-lager, joka myös voi omalla vetisen pahvisella ulosannillaan antaa koko olutharrastuksesta negatiivisen kuvan. Miedoilla mauilla eli esim. Hefeweizen on tyylilajina erittäin hyvä startata.

Mikä on olutseksuaalinen suuntautumisesi? Lager,ipa,trappist?


Olutseksuaalinen suuntautumiseni on, että kaikki käy! Olutharrastuksen myötä olen oppinut arvostamaan lähes kaikkia oluttyylejä (pois lukien Malt Liqour). Kuitenkin jo pitemmän aikaa itselleni on maistuneet parhaiten perinteiset oluet. Sellaiset oluet, josta jätetty turhat kikkailut pois ovat omaan suuhuni tällä hetkellä niitä kaikkein parhaimpia.

Entäs oma lempi oluesi?

Tämä on se kaikkein hankalin kysymys mitä voi kysyä. Vuosia sitten kirjoitin, että suosikkiolueni on Weihenstephaner Hefeweissbier. Tuo on kyllä edelleen sellainen, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa, joten en koe tarvetta vaihtaa. Talvisin lempioluitani ovat Doppelbockit ja kesäisin parhaiten uppoaa Saison.

Miten valikoituu seuraava maisteltava? vai oletko keräilijä malliin got a catch em all!

Minulle tuottaa erittäin suuria ongelmia päättää seuraava maistettava olut. Itsellä on melko paljon olutta hyllyissä, joten hankala päättää, että minkä milloinkin juo. En vaan osaa päättää. Monesti oma leffailta menee siihen, että puolituntia mietin minkä oluen joisin ja toisen puolituntia sitten mietin minkä leffan katson. Aikaisemmin tuli hamstrattua oluita kellariin kypsymään ja nurkkiin pyörimään. Nyt se keräily on jäänyt vähemmälle, kun olen huomannut, etten sitten raaski juoda niitä sieltä kellarista.

Saako mielestäsi oluen maistelu sama arvostusta kuin viinin maistelu?
Lyhyesti sanottuna, niin ei saa. Mutta tässä asiassa olemme tulleet paljon eteenpäin oluiden kanssa. Olut on tällä hetkellä ns. trendituote ja yhä enemmän puhutaan oluen maistelusta, eikä pelkästään oluen juonnista. Varmasti lähivuosien aikana nämä kaksi asiaa voivat olla arvostukseltaan hyvin lähellä. Olutta monesti kyllä edelleen pidetään rahvaitten juomana, joka pudottaa arvostusta.

Kuin ananakset pitsassa, kuuluuko marjat ja hedelmät olueeseen?

Ei ja ei. Eli ananakset eivät kuulu pizzaan, eikä marjat ja hedelmät olueeseen. Poikkeuksena ovat tietysti oluttyylit, joiden valmistukseen ne oikeasti kuuluvat. Nykyaikainen kikkailu, jossa marjoja ja hedelmiä tungetaan tyyliin kuin tyyliin, niin se ei vaan toimi. No okei! Aina löytyy poikkeuksia tuossa toimivuudessa, mutta pääasiassa marjahedelmäviritykset menevät päin mäntyä.

Onko panimoa mikä ei petä koskaan?

Suomalaisista panimoissa Malmgårdin Panimo ja ulkomaalaisista Founders Brewing Company. Nämä kaksi ovat sellaisia, joiden laatuun on aina voinut luottaa. On paljon muitakin panimoita, jotka eivät petä, mutta nämä kaksi nousevat heti mieleen kun tätä asiaa ajattelee.

Mitä sivustoja suosittelisit että aloittelevan olutharrastajan kannattaisi seurata ja miksi?

No tietenkin omaani, mutta jos jotain muuta, niin valikoimaahan löytyy paljon. Itse kun aloitin reilu viisi vuotta sitten kirjoittamaan blogiani, niin näitä olutblogeja oli alle 10. Nyt niitä alkaa olla reilu 40, joten vaihtoehtoja löytyy. Tässä muutama suositus:

Arde arvioi: Olutblogilegenda, jolla lyhyttä ja ytimekästä oluiden arviointia. Arde kirjoittaa vuoden aikana melkein yhtä paljon arvioita, kuin muut blogit yhteensä :)

Reittausblogi:Yksi omista innoittajista tähän harrastukseen. Reittausblogin Harri löytää oluista sellaista mitä en itse voisi edes ikinä kuvitella. Tarkkoja arvioita. Jos harrastat kotioluiden valmistusta, niin täältä saa siihenkin hyviä vinkkejä.

Tuopillinen:Sellaista sanataituruutta, jota ei missään muualla pääse näkemään.

Noiden kolmen lisäksi löytyy lukuisia muitakin hyviä olutblogeja, joten rohkeasti vaan selailemaan.

Mitä suunnitelmia tulevaisuudessa, olut expoa, panimovierailua jne?


Tällä hetkellä on melko vähän suunnitelmia, kun kiirettä joka suunnassa. Oluttapahtumista olisi tarkoitus jos ehtisi Helsingin Suuret Oluet ja Pienet Panimot –tapahtumaan ja OlutExpoon. Panimovierailujakin jossain vaiheessa. Muuten tulevaisuus auki!

Kuinka paljon blogissasi on kävijöitä?

Olen kirjoittanut viisi ja puoli vuotta ja tuona aikana blogissani on piipahdettu 1,1 miljoonaa kertaa. Kuukausitasolla tällä hetkellä mennään siinä 30 000 – 40 000 sivulla vierailun paikkeilla. Nämä ovat itselleni sellaisia lukuja, että vetää melko nöyräksi ja tulee kiitollinen olo. On hienoa nähdä, että ihminen joka ei osaa kirjoittaa voi saada noin paljon kävijöitä.

Onko sinulla The olut mistä olet kuullut vain hyvää mutta et ole löytänyt mistään?

Goose Island Bourbon County Stout on ollut jo pitemmän aikaa sellainen, jota olen haaveillut pääseväni maistamaan.

Mitä uudistuksia toivoisit alkoholipolitiikkaan?

Panimoille kun annettaisi ulosmyyntioikeus ilman prosenttirajoja ja maitokauppoihin myöskin nämä yli 4,7 % oluet ilman mitään joutavia 5,5 % tms. rajoja, niin olisin kyllä sitten tyytyväinen.

Panetko itse olutta ja mikä siinä kiehtoo?


En ole ikinä valmistanut kotiolutta. Olen muutamaan otteeseen ollut panimolla valmistamassa olutta, mutta muuten panohommat eivät ole tuttuja. Uskon, että monilla kiehtoo oluen valmistuksessa se että itse pystyy valmistamaan loistavia juomia. Oluenvalmistuskin on sellainen harrastus, että siihen ei ole ikinä valmis. Se on harrastuksena sellainen, että koko ajan oppii uutta ja voi kokeilla vaikka minkälaista. Onhan siinä myös se, että siitä on mahdollista saada jossain vaiheessa ihan ammattikin.

Hienoa selvisit haastattelun loppuun asti nyt vapaa sana, mitä maailman pitäisi vielä tietää?
Ei nyt niinkään tarvitse sen enempää tietää. Tässä haluan vaan kiittää kaikkia blogini seuraajia, että viihdytte juttujeni parissa. Toivottavasti jatkossakin jaksatte höpinöitäni lueskella. Mukavaa tulevaa kesää loistavien oluiden parissa.

Eräsmies kiittää ja kuittaa, mahtavia vastauksia! Uskon että monikin löytää näistä itsensä ja sai vastauksia kaihertaviin kysymyksiin. Kommentti kenttään saa laittaa viestiä haastattelua koskien, jos vaikka oli joku kysymys mikä jäi puuttumaan. Luulen että saadaan Jaskalta vastaus siihen lypsettyä =D.

Eräsmies löytyy täältä
Sähköposti
Instagram
twitter
facebook

Jaskankaljat löytyy täältä:
Facebookissa
twitterissä
Jaskankaljat blogi

1 kommentti:

  1. Itsekkin usein vierailen Jaskan sivuilla ja hyvät ovat olleet. Mukava lukea erilaisista oluista ja muutakin tietoa oluista. Vai oluesta? No joka tapauksessa hyvä blogi

    VastaaPoista