9. huhtikuuta 2017

Eräsmiehen vappusima seikkailut (panimosima ohje n.4,5%)

Pese kaikki huolella!
Ensin sanottakoon että aloita siman tekeminen kun sinulla ei ole häiriötekijöitä. Lapsille iltapalan
vääntäminen samalla aikaa ei ole hyvä idea ja arvioitu 30min valmistusaika taisi venähtää 1 - 1,5h.

Eipä siitä sen enempää, aloitetaan.

Itse aloitan yleensä oluen ja nyt myös siman tekemisen pesemällä ja desinfioimalla kaiken mahdollisen. Työtasot, välineet, vesihanat, hellan kytkimet, käymisastian, vesilukon siis ihan kaiken mikä mieleen putkahtaa. Desinfionnin kanssa olen lähes neuroottinen, käymisastian olen vielä huuhdellut varuilta ettei desinfiointi aine tapa vahingossa hiivaa. Suosittelen Star sunia desinfionti aineeksi, pari milliä riittää tekemään desinfiointiainetta litra tolkulla ja sen saa vielä jättää esim olutpulloon.

Huolehtikaa puhtaudesta sillä ei mikään, siis ei MIKÄÄN vituta niin paljoa kuin heittää 15l tavaraa menemään jonkun fucking bakteeri kontaminaation takia.

kuvassa on suurin osa välineistä mitä tarvitset, kuvasta puuttuu sitruspuristin, siivilä, käymisastia sekä vesilämpömittari. Sitruspuristin ei ole pakollinen mutta onhan se ihan super näppärä, rakas vaimoni löysi sen kun olin kerinnyt jo pusertaa yhdestä sitruunasta elämän ulos.

Kuvan tavarat ja työtaso on desinfioitu!

Kun välineet alkavat olla etsittynä käsiin niin voit aloittaa etsimällä
käsiisi nämä tuotteet:
3 Sitruunaa
1pkt tuorehiivaa josta käytetään 1/6
500g Kandisokeria
500g Fariinisokeria
700g hunajaa

Makua voi kikkailla itse mieleisekseen vettä vähentämällä, sokeria lisäämällä tai yli päätänsä aineksia vaihtamalla. Kokeile limeä tai vaikka hunajaa mikä on maustettu rommilla.

Aloita laittamalla vaikkapa 2l vettä kiehumaan, määrä ei niin tarkkaa.
Sillä välin kun vesi aloittaa kiehumisensa ehdit mainiosti raastaa 3 sitruunan kuoret, älä raasta liian syvälle ellet halua kitkerän makuista simaa. Voit myös puristaa sitruunoista mehut valmiiksi

Tässä välin huomaat että vesi ei edes kuplahtele, käy olut ja odota nautiskellen bisseä.



Kun vesikiehuu niin voit nakata sekaan kaikki sokerit sekä sitruunan kuoret, annan veden kuplahdella kevyesti ja sekoita välillä ettei sokerit pala pohjaan. Lios on valmis kun kandisokeri ei enää kolise kattilan pohjalla.

Heitä simat käymisastiaan siivilän läpi, en usko että haluat niitä sitruunan kuoria valmiiseen juomaan mutta mikäpä minä arvostelemaan jos niin haluaa tehdä.


 

Heitä sekaan kylmää vettä kunnes sinulla on n.16l nestettä astiassa. Älä epäröi niin kuin minä ja laita välillä haaleampaa vettä, tästä johtuen oma simani oli 30 asteista ja jouduin pitämään käymisastiaa kylmässä vesihauteessa kunnes lämpötila tipahti 25 asteeseen. Sopiva lämpötila on 20-25 astetta, liian kuumaan veteen hiivan heittäminen tappaa hiivan ja liian kylmässä ei hiiva käynnisty.

Veden lisäämisen jälkeen voit laittaa mukaan ne hunajat ja sitruunamehu jotka meinasit unohtaa pöydälle sitten murennat mukaan sen 1/6 osaa tuorehiivaa.


Onneksi olkoon olet saanut siman valmistelut tehtyä! kansi kiinni ja muista vesilukko, anna olla huoneenlämmössä vähintään viikko tahi pidempään jos haluat vahvempaa juomista. Tässä vaiheessa voit kääntää katseesi tiskipöydälle missä odottaa hävityksen kauhistus, onnea tiskeihin.

Kun olet kypsytellyt simaasi tarpeeksi voit pullottaa sen tai siirtää astiaan vielä viikoksi kylmään, kylmässä se kirkastuu. Pullottaessa käytä jälkikäymissokeria 4g/litra tai hunajaa 5g/litra. Hunaja ja sokeri kannattaa liuottaa veteen ennen pullotusta. Anna tekeytyä pullossa huoneenlämmössä viikon verran, laita kylmään ja juo poijes. Jos pullot poksuu niin pullotusvaiheessa on todennäköisesti ropsahtanut vähän reippaammin sokeria tai hunajaa, se tekee sen hiilihapon pulloon.

Ohje on lainattu suoraan reittausblogista joten sieltä näet ohjeet mitenkä olisi pitänyt mennä näin omasta mielestä. Vähän ohjetta jouduin soveltamaan kun ei kaikkea täältä käpylästä löydy.

Lappoletkun ostaminen muuten kannattaa, itse ostin vielä automaattisuuttimen joka siis aloittaa pullon täyttämisen kun se osuu pullon pohjaan ja lopettaa lappamisen kun nostaa sen suuttimen ylös. Erittäin kätevä, ominaispainomittaria sekä muita näppäriä tarvikkeita löytää lappo.fi

Kerro omia kokemuksia tai vinkkejä. Sekä asiavirheitä mitä tämä teksti varmaan vilisee =D

Sähköposti
Instagram
twitter
facebook









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti