24. huhtikuuta 2017

Krusovice tumma & vaalea

Triviaa:
Krusovicen panimo on Tsekin vanhimpia panimoita. Panimo perustettiin vuonna 1517 pieneen kylään lähelle Prahaa. Vanhimmat Krušoviceen viittaavat asiakirjat ovat peräisin vuodelta 1581, jolloin kuninkaallinen perhe osti panimon. Krusovice oli kuningasperheen omistuksessa sadan vuoden ajan ja on edelleen ainoa panimo, joka on koskaan ollut Tsekin kuninkaallisen perheen omistuksessa. Krušoviceä tarjoillaan edelleen Prahan linnassa ja onkin virallinen olutmerkki.

Vuodesta 2007 Krusovice on ollut Heinekenin omistuksessa ja panimon oluita roudataan yli 30 maahan. Krusovice tunnetaan pitkistä perinteistään ja laadukkaista oluistaan mutta ainakaan omalla kohdalle näitä ei ole vielä sattunut. Se kuuluu nykyisin kotimaansa myydyimpiä olutmerkkejä ja on myös yksi maan suosituimmista vientioluista. Vaikka panimo kuuluu nykyisin kansainväliselle yritykselle, sen oluita valmistetaan edelleen vain alkuperäisellä panimolla, eli olut on aina alkuperäistä. Sanoisin että paikallinen olvi joka ei ole minun mielestä oppinut tekemään olutta kunnolla vaikka yli satavuotta on reseptiä honattu.

Tumma krusovice

Tuoksu & väri: Kuohuu paljon ja runsaasti oikein pientä vaahtoa kuin olisit ravistellut kokis pulloajoka kuohuu yli. Jännä tummaksi olueksi koska ei tuoksu yhtään miltään, siis ihan oikeasti en saa mistään kiinni. Väriltään läpinäkyvä vaaleanruskea tai kokis.

Maku: Maku super vetinen, mallas maistuu mutta en edes maista paahteisuutta mistä tumman värin olisi pitänyt tulla. Millä lie väriaineilla väri sitten tehty, tiedäppä noista tsekkiläisistä. Perus hiilhapot mitä suomessa yleensäkin oluissa, maku ei edes jää suuhun vaan katoaa mitään sanomatta. Kaiken kaikkiaan tämä on mitään sanomaton olut.

Arvosana 5/10


 
Vaalea Krusovice


Tuoksu & väri: Ihanan kullankeltainen väri ja kuplii vienosti lasissa, kuplat pieniä ja limonadimaisia. Tuoksua selvästi enemmän kuin tummassa virkaveljessään. Maltaat tuoksuu oikein hyvältä ja luokseen houkuttelevilta.

Maku: Makukin on parempi kuin tummassa, humalat maistuvat kauniisti ja ei vaivaa niin paha vetisyys kuin tummaa versiota. kuiva makuelämys mutta ei paskempi loppuunsa vaikka hivenenen pahvi maistuu. Kovin hiilihappoinen ja jälkimakukin on suuta kuivattavan karvas mutta kyllä tätä ihan janoon jois. Selkeästi parempi kuin tumma jonka jättäisinkin suoraan kaupan hyllyille homehtumaan.

Arvosana 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti