23. huhtikuuta 2017

Testissä Savotta Pena-laavu (max 3hlö)

Luonnossa vaeltaessa tulee joskus hetki että pitää alkaa etsiä suojaa sateelta tai sitten vain suojaisaa paikkaa yöpymiselle. Hätätilanteessa nyt menee vaikka lumeen tehty kolo tai kuusen oksien katveen tarjoama luonnollinen suoja. Nyt ei keskitytä siihen vaan majoitukseen jonka saa mahtumaan pieneen tilaan reppuun ja ei painakkaan kuin 1.1kg ja kyseessähän on kevyt kenttämajoitus Savotan Pena-laavu.

Mainittakoon tässä että muitakin kevyt majoitteita löytyy nykyään verkkokaupoista ja kivijalkaliikkeistä sankoin joukoin mutta ehkäpä halvin ja helpoiten löytyvä on kevytpeite, näitä vihreitä pressuja löytyy taatusti joka sekatavarakaupasta. Kevytpeitteen plussa puolia on keveys ja se että niissä on yleensä paljon naruille tehtyjä reikiä eli pressu taipuu vaikka mihin muotoon. Miinus puolia taaskin on se että kevytpeite kestää heikosti säätä ja aktiivi käytössä se on vuoden päästä jo viskattava pois joskin kukkaroa se ei kyllä juurikaan kirpaise mutta mieluumin itse valitsen ekologisemman vaihtoehdon. Sen vielä mainitsen että pressun alla nukkuminen sateella on helvetillistä, ropina on nimittäin melkoinen mutta jos peltarit päässä nukkuminen passaa niin right on!

Nyt tarjoankin teille kanssa retkeilijät vaihtoehtoa pressulle ja se on savottan pena-laavu.
Pena-laavu
Ulkopinnaltaan polyamidikangasta joka ei sateella pidä meteliä ja sisäpinnaltaan vuorattu lämpöä heijastavalla materiaalilla eli viileämmillä ilmoilla nuotion lämpö heijastuu takaisin nukkujalle. Laavun mukana tulee myös hyttysverkko joka kinnitetään tarranauhalla kattoon eli saa rauhassa nukkua niiltä itikoilta ja hirvikärpästen vittupäiltä. Laavun mukana tulee pussukka kiristettävällä suulla mihin kankaan saa pakattua.

Lisävarusteina laavuun on saatavilla salkosarja joka painaa n. 0,700g mutta jokainen itseään kunnioittava eränkävijä ei sellaisia mukanaan rahtaa vaan tykötarpeet etsitään luonnosta. Jos kuljetat mukanasi nuotiopuita niin yhdestä halosta saa kirveellä veistettyä mainiot kiilat mitkä pitävät laavun maassa kovallakin tuulella.

Laavun kasaaminen on helppoa! levitä laavu maahan ja tökkää kiilat laavun reunoihin. Etsi sopivan mittainen puunkappale mikä sujautetaan laavun katossa oleviin kankaasta tehtyihin pusseihin sitten toinen puu pituudella minkä korkuiseksi haluat laavusi, joko korkea että alla voi istua tuolilla lyömättä päätä kattoon tai matala majoitus joka on parempi tuulensuoja ja alle mahtuu enemmän nukkujia. Omakohtaisen vinkkinä suosittelen kuljettamaan mukana putkiliikkeestä löytyvää muovista Y putkea, nyt ei tarvitse etsiä metsässä haaraista puunoksaa vaan voit veistellä haluamasi puun ja lyödä tuon kärkeen. Putken kappale ei myöskään repussa paina yhtään mitään ja hintaakin tällä on n. pari euroa. Sitten vain kiinnitettään laavussa olevat narut lähialueen puihin tai maahan että saadaan kangas kireäksi ja päälle satava vesi valuisi sujuvasti pois. Laavussa on reunoissa lisäliepeet mitkä estävät tuulen tuivertamisen sivuilta ja talvella niiden päälle voi tampata lunta.

Tässä vielä linkkiä itse pystytysohjeisiin

Pena-laavuhan ei ole kallis vaan hinta pyörii 60€-80€ tietämillä. Kuulema laavu on testi voittaja mutta ainakaan itse en löytänyt itse testiä mistään. No tässä nyt oli eräänlainen testi ja hyväksi ja toimivaksi sen itse havaitsin. Itse olen toki vaatimatonta sorttia mutta tämänkin laavun mukavuutta saa lisättyä ilmapatjalla ja retkityynyillä jos sellaisia haluaa mukanaan rontata.

5 kommenttia:

  1. Lisävinkki:
    Helpottaa pystyttämistä entisestään, jos ompelee takayläkulmaan remmin narua varten. Etureunassahan sellainen on jo valmiiksi. Näin onnistuu pystytys kahden puun väliin eikä mitään keppejä tai salkoja tarvita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hieno idea, laitetaan kokeiluun. Ehkäpä myös karbiinihaka.

      Poista
    2. Hyvä idea! Eipä ole käynyt mielessä, vaikka Pena-laavua on melko paljon tullut käytettyä.

      Poista
  2. Ihme muuten ettei sitä lenkkiä ole jo valmistaja laittanut valmiiksi?

    VastaaPoista
  3. Tämähän on yksi parhaista laavuista, joita on ikinä kehitelty! Minä olen käyttänyt keppeihin Y-haaran sijaan jäykähköä muovipurkkia. Suuaukosta yksi keppi sisään, purkin pohja tulee laavun kattoa vasten. Poikittaista keppiä varten olen tehnyt valmiiksi pyöreän reiän. Ei revi kangasta ja on kestänyt käytössä oikein hyvin kun purkki on sopivan kokoinen ja sopivaa muovia.

    VastaaPoista