23. huhtikuuta 2017

Olvin black ipa

Triviaa:  Olvi perustettiin vuonna 1878 William Gideon Åbergin ja Onni Åbergin toimesta Iisalmeen luuniemen pohjoisrannalle. Paikan valintaan vaikutti etenkin kalliomaaston rantaviivassa oleva rotko, jonka ansiosta kellarit saatiin louhittua kallion suojaan vähällä vaivalla. Kalliosta saatiin myös hyviä rakennusaineita. Lisäksi noin 60 metrin pituisella rantakaistaleella oli järven pohjassa korkea kohouma, jonka kohdalta Porovesi jäätyi leutoinakin talvina pohjaa myöten. Näin saatiin läheltä jäätä varastokellareihin juomien säilyvyyden turvaamiseksi. Tuohon aikaan ei pakastimia juurikaan ollut.

Olvi laati vuonna 2009 sopimuksen myynti- ja jakeluverkkonsa käyttämisestä Vakka-Suomen Panimon tuotejakeluun. Vakka-Suomen panimo on uusikaupunkilainen vuonna 2008 perustettu pienpanimo, joka valmistaa artesaanioluita Prykmestar-tuotemerkillä.

Tuoksu ja väri: Vaahto runsasta ja paksua tiheää massaa. Väriltään ebenpuun musta ja tuoksussa tummaa paahdettua mallasta sekä hivenen lakritsia, vaimo väitti että rikkaruohoa, tämä uskottakoon.

Maku: Ennen varsinaista makua hyökkää vetisyys eli olvin trademark. Sitten onkin kipakan kitkerää vyörytystä luvassa, nokinen savusaunan maku on kyllä vieno mutta ei se yksin olutta pelasta. En tiedä mutta minusta jos oluesta löytyy sana ipa toivoisin sitä humaakin vähän maistavan.

Kaikessa lyhyydessään tämän oluen olisi voinut jättää tekemättä kokonaan. 

Arvosana 5/10, ei jatkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti