19. heinäkuuta 2019

Sinebrychoff - Porter 7,2%

Onko tämä Sinebrychoffin Porter Suomen tunnetuin porter? Voi olla, itse olen onnistunut välttelemään tätä tähän päin asti mutta nyt sekin on korjattu. Aikoinaan tämä on ravistellut ravintola maailmaa kun hanasta on saanut muutakin kuin vaaleaa lageria. Porterin reseptin takana ovat panimomestarit Boris Orlo ja Nils Sandman sekä laboratoriopäällikkö Aarne Rahiala. Mikä mielenkiintoisinta hiiva on samaa, jolla Guinness valmistetaan. Se on peräisin Lontoossa sijaitsevasta Park Royal -panimosta. Nyt hiiva asustaa VTT:n hiivapankissa Espoossa. Porteria on valmistettu Sinebrychofilla yhtäjaksoisesti vuodesta 1957 eli on se nähnyt jo mualimmaa.


Sinebrychoffin Porter on napannut palkintoja vielä lähiaikoinakin kun se valittiin Suomen Parhaaksi Olueksi 2011 Suomalainen Olut ry:n järjestämässä kilpailussa ja vuonna 2013 hopeasijalle eurooppalaisten portterien sarjassa kansainvälisessä The World Beer Awards -kilpailussa.

Ulkonäkö & tuoksu:
Vaahto oli tiivis, napakka ja suklaanruskea.  Tuoksultaan varsin voimakas, suklaamaltainen ja leipäinen. Taustalta voi aistia hiukan humalaa, sitrus elementtejä ja vähän marjaistakin? Väriltään varsin tumman ruskea jopa musta voisin sanoa. Olemus on siis varsin houkutteleva.

Maku:
Missään nimessä älä juo tätä kylmänä vaan anna lämmetä hieman, jopa huoneenlämpöiseksi asti.
Suutuntumalta kohtuullisen pehmeä, hapotus tuo vähän karheutta. Maku on imelä ja omaan makuun vähän liiankin siirappinen mutta hento suolaisuus komppaa kivasti makupalettia. Jälkimaku kestää pitkään koska sokeri tahmaa suun. Humalointi on hiukan sitruksista, mikä raikastaa vähän meininkiä joka on muuten vahvan paahteisen maltainen.


Ihan jeppis porter, ei tässä juurikaan vikaa ole, tyylinsä mukainen hieno klassikko. Monet karttelevat Sinebrychoffia koska panimo on saanut jo bulkin ikuisen leiman mutta kyllä tämä kannattaa kokeilla.


Oluttyyppi: imperial stout / portteri
Alkoholi: 7,2 til-%
Kantavierre: 17 %Plato
EBC: 300
EBU: 45
Maltaat: Pilsner-, Münchener-, väri- ja ruskeamallasta.
Humalat: Saaz ja jokin katkerohumala
Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti