17. toukokuuta 2017

Wasted - Hävikkileipäolut


Suomessa heitetään hukkaan syömäkelpoista ruokaa vuosittain jopa 460 miljoonaa kiloa, miettikään oikeesti tuota määrää. Leipä on suurin yksittäinen hävikkituote, mitä jää ihan törkeästi nurkkiin pyörimään. Leipää yritetään lahjoittaa ruoka-apu lafkoille ja hevostalleille mutta edes niiden kapasiteetit ei riitä vastaanottamaan kaikkea sitä leipää. Siinä on teillekin pikku mussukat miettimistä kun jätätte leipien reunat ja päätypalat syömättä. From Waste to Taste heitti haasteen Brewniverselle ja nyt lähdetään tekemään hävikkileivästä olutta!

Ensimmäiset testierät ovat onnistuneet hyvin ja nyt leipäoluen valmistusta halutaan laajentaa ja siihen tehtiinkin mesenaatissa rahankeräys ja kokoon saatiin huimat 10,050€! Itsellä oli tarkoitus auttaa keräyksessä tämän jutun muodossa mutta olut ei lähtenyt logististen ongelmien takia minulle ajoissa ja myöhästyin rahankeräyksen deadlinestä.

Kyseessä olevan tuotteen alkoholipitoisuus on alle 2,8%, jolloin se luokitellaan elintarvikkeeksi eikä alkoholijuomaksi. Tuotetta ei kuitenkaan myydä alle 18-vuotiaille Valviran ohjeiden mukaan jos hanke onnistuu niin luulenpa että kolmosolut ei ole kaukana.

Oluessa 50% raaka-aineesta on hävikkileipää. Onnistuessaan olut on ennätys alallaan, joten tämä on ainutlaatuinen tilaisuus olla mukana tekemässä jotain aivan uutta ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun, ruokahävikin vähentämisen ja tietenkin hyvän oluen eteen.

Seuraavaksi siirrymmekin tämän uniikin oluen maisteluun!
Tässä oluessa pitää muistaa se että kyseessä on vielä prototyyppi ja tämä kyseinen on erää 5 mutta kuulema ollaan lähellä jo lopullista tuotetta. Myöskin etiketti on vielä suunnittelu vaiheessa että no worries. Oluessa on puolet kauraleipää ja puolet pilsner mallasta sekä humalointiin käytetty Hallertau Mittelfruh. Hiivaukseen käytetty kuivahiivaa US-05

Ulkonäkö: Värinsä puolesta sitruunamehun samea vaalea väri, vähän teki vaahtoa. Tuokussa huokuu luonnollisesti leipä ja sitruuna.

Maku:  Kirpeä sitrus iskee makuhermoon kuin sata volttia, vehnäolutmainen koostumus jotten sanoisi yhdistettynä suolaiseen sour olueeseen. Suhteellisen hyvä runko näinkin kevyeksi olueksi mutta vähän sellainen sitruunamehu on enemmän läsnä, leipäinen maku kyllä vienosti aistittavissa vaikka katoaakin nopeaa sitruunan alle. Janoon joisin tätä vaikka kannullisen, kolmos olutta odotellessa.
Tämä oli kauralla tälläinen välierä ja jatkossa keskitytään ruisleipään mutta silläkin saadaan vaalea olut mutta ruispohjaisessa on aina se oma twist.

Havaintoja tekijöillä oli ensimmäisestä erästä:
Kun ruisleipää mäskää, siitä tulee ruispuuroa.
Käymiskelpoisia sokereita irtosi niukasti. (OG 1.025)
Suolainen vierre maistuu hassulta
Käymisastiaan päätyi 3 ltr vierrettä. (ihan riittävä testiin)

Wasted - olutta hävikkileivästä Facebookissa:
https://www.facebook.com/wastedbeer/Ei kommentteja:

Lähetä kommentti