15. huhtikuuta 2017

Belgian farmhouse ale

Triviaa:  Friartin perhe on valmistanut oluita vuodesta 1873, Se oli suljettuna 1977-1988, avattiin
uudelleen "Brasserie Friart":ina, ja vuonna 2000 nimettiin olutmerkin mukaisesti St.Feuillieniksi. Panimon juuret ulottuvat aina vuoteen 655, jolloin Irlantilaisen Feuillien –nimisen munkin saarnausmatka päättyi marttyyrikuolemaan metsässä. Nykyisin metsä tunnetaan kaupunkina nimeltään Le Roeulx.

Feuillienin myöhemmän ajan seuraajat perustivat vuonna 1125 hänen muistolleen kappelin, joka sittemmin nimettiin Abbaye St-Feuillien du Roeulx:ksi. Abbayen uskonnollinen kukoistus jatkui aina Ranskan vallankumoukseen, 1800 –luvun taitteeseen asti.  Vuosisatojen ajan munkit valmistivat laadukkaita luostarioluita, joskin tänä päivänä St-Feuillien on yksityisessä omistuksessa. Neljännen sukupolven oluenvalmistajana Friart –perhe haluaa kunnioittaa vanhoja oluenpanoperinteitä ja suhtautuu siihen samanlaisella intohimolla kuin vuosisatoja aiemmin. Nyttemin panimo on ottanut uusia aluevaltauksia gluteenittomien ja luomu oluiden saralla. Ei sillä että tämä saisonkaan vanha tuote olisi, tullut valikoimiin 2009.

Tuoksu & vaahto: Upean vehnäinen bukee banaanilla ja pienikuplainen tiheä mahtaisa vaahto, tuoksussa makeaa hunajaa ja vehnäpeltojen tuoksua, valehtelematta farmhouse tulee mieleen. Tuoksu on sokerinen jos olisin mehiläinen niin panisin tuota kukkaa tuhannen auringon voimalla.

Väri: Siman värinen, sen verran kirkas että näkee vehnäpartikkeleiden tanssivan lasissa.


Maku: se tärkein...ei paha, ei ollenkaan oikein pehmeä ja verkkainen. Kuvailen olutta nyt poikkeuksellisesti sanomalla että tämä on oikea hansu hanhi, laiska, ponneton ja maalaismainen. hiilihappoja ei juurikaan ole tehden tästä miellyttävän pehmeän juotavan, maultaan vehnäinen mutta ei niin paljon sitruunainen ehkä enemmän  aprikoosia kuin vehnissä yleensä, maussa löytää myös mummo ankan vasta leivottu maltainen leipä, hiivaa on kyllä vähän tätillä ropsahtanut.

Sanoisinpa että ostaisin toistekkin. Näköjään vielä olut oppaassa ollut kuukauden olut 7/2012
Loppusanoina vielä että nää belgialaiset osaa kyllä alkoholin piilotuksen, tämäkin 6,5% eikä sitä huomaa missään.

Antaisin tälle 9/10

Maltaat: Amber-, Pils-
Humala: Spalt Select, Styrian Golding
Valmistaja: Brasserie St. Feuillien
Tyyppi: Olut, Saison
Maa: Belgia  IBU: 28
Alue: Vallonia, Hainaut, Le Rœulx
EBC: 20

Eräsmies löytyy täältä
Sähköposti
Instagram
twitter
facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti