5. huhtikuuta 2017

pyynikki amerikan IPA

sessionIndia pale ale (IPA) on humalainen oluttyyppi. Kyseessä on yksi alen eli pintahiivaoluen alatyyppi.
IPA syntyi, kun englantilainen Allsoppin panimo lähetti Intiaan aleaan, tätä harrastettiin jo 1700-luvulla. Sen kantavierteen sokeripitoisuus oli hyvin suuri ja se humaloitiin voimakkaasti. Tämän avulla olut kypsyi merellä eivätkä bakteerit voineet kasvaa siinä. Osa panimoista kypsytti oluet tammitynnyreissä, jotta niihin saatiin tamminen maku. IPAt ovat tyypillisesti hyvin hedelmäisiä ja katkeria. Niiden väri on kultainen tai kullanruskea.

Siinäpä pieni tietoisku! Henkilökohtaisesti en ole ikinä IPA oluista välittänyt, voi tietysti olla että ensimmäinen ipa ikinä oli saimaan brewer's special indian pale ale. Voin kertoa että oli kohtalaisen rapsakka makuelämys, 3 kaveria meistä maisteli ja kaikilla jäi juominen kesken. Arvosteluja lukeneena tuon pitäisi olla ihan kelpo tuotos mutta ainakin oma makuaisti oli silloin vielä sandelsin bulkkioluella jalostettu että saattoi olla shokki makuaistille.

Tuoksu: makea tuoksu, havuinenkin. Ipan kanssa olen oppinut että tuoksu vetää luokseen kuin kukka mehiläistä mutta maku lyö sitten turpaan.

Väri: Meripihkainen, kirkas ja kuplaton olut. ulkonäöltään aika perfect. Loi herkän vaahdon mikä katosi nopsaan.

Eka hulautus kielenpäälle jättää hiilihappoisen kihinän, jälkimaku kitkerän humalainen joka myöskin jää kitalakeen. itselle kovin on kitkerä ja makuun tupsahtaa pieni greippisyys, voi tietysti olla että tässä on niin paljon eri humala lajikeita että en osaa vielä niitä tunnistaa.Loppujen lopuksi tulin taas siihen tulokseen että en ymmärrä IPA oluista yhtään mitään, eipä siiharjoitusta harjoitusta. Ei lapsetkaan syö mielellään hernekeittoa mutta armeijassa se jo alkaa maistua.

Näkisin tämän kyllä jonkun rasvaisen riista ruoan kaveriksi, ehkäpä villisika. Riistaruoka ohjeita voi käydä kyselemässä huntingdinneristä

Tämä olut on ollut 6pack maistelu setissä mutta eipä tänne kiteen junttilaan mitään hienoa eksy, toisaalta tämä uusin big 4 sun pack löytyi paikalliselta ässältä että jospa tässä olisikin toivoa.
  • 4,6 %
  • EBU 45
  • EBC 18
  • 6-10°C
  • Maltaat: Pale ale, Pils, Cara, Crystal
    Humalat: Cascade, Amarillo, Citra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti