16. heinäkuuta 2018

Testissä: Jahtimaailma.fi - Matkajuomapullo koiralle.

Nesteytys on tärkeää, sanoisin että jopa elintärkeää. Sitä se on myös koiralle ja nelijalkaisen ystäväisen uskollisuus on ansaittava pitämällä siitä huolta kaikissa olosuhteissa. Tähän tarkoitukseen on testiin otettu Jahtimaailma.fi:stä koiran matkajuomapullo.


Metsällä ollessa koira yleensä jahdin aikana ei paljoa vettä malta juomaan mutta samoillessa ne yleensä kyllä jonkin ojanpohjan löytää mistä saavat juodakseen. Aina näin ei kuitenkaan ole ja maastot osaavat olla hyvinkin karua ja kuivaa esimerkiksi tunturivaelluksilla, tällöin on hyvä varautua lisävedellä niin ihmisen kuin koirankin. Ylimääräisen veden ronttaaminen on aina vaivalloista mutta tämän artikkelin kanssa voi repusta säästää tilaa jo sen koiran juomakupin verran. tokihan sitä vettä voi kaataa kupiksi kaarettuun käteenkin mutta hävikki on melkoinen.

Heitän pientä pohjustusta tähän miksi koiran veden saanti on turvattava.

Dehydraatio koirassa:

Koirien nestetarve on n. 50ml vettä painokiloa kohden päivässä, eli siis 10kg juo noin 0,5dl päivän aikana. Meidän beagle tosin vetelee ihan huvikseenkin vesikupin tyhjäksi eli rotukohtaisia juoppojakin on.

Nestehukka osaa olla helposti hengenvaarallinen koiralle. Keskikokoiselle koiralle 2-3% nestevajaus näkyy jo voimattomuutena ja huonovointisuutena, 10% vajaus voi johtaa jo kuolemaan. Koira on kykenemätön hikoilemaan ja kehon jäähdytys tapahtuu läähättämällä ja siinähän häviää myös kosteutta kehosta kokoajan, eli huomioi se läähättävä murre vierelläsi.

Näppärin tapa tutkia kuivumista on ihotesti. napataan kiinni niskanahasta tai lavasta, venytetään ylös ja irroitetaan. Nahan pitäisi palata nopeasti ja nätisti takaisin. Mikäli se jää paikalleen vähän kuin liepeeksi, tai palautuu yli 2-3 sekunnissa, niin koira on kuivunut. Suun limakalvot kertovat myös kuivumisesta. Niiden väri haalistuu (on myös merkki shokista) ja ikenet selvästi kuivuvat. Painettaessa niihin jää lievä kuoppa, eikä väri palaudu nopeasti.

Testaus:

AutoDogMug® on USA:ssa kehitetty tuote ja toimintaperiaatteeltaan varsin yksinkertainen, lisää
vesi, laita kuppiosa kiinni ja purista. Vesi pysyy kuppiosassa vain pulloa jatkuvasti puristamalla, puristuksen loputtua pullo imaisee veden kupista takaisin sisuksiinsa. Tämä tietysti herättää kysymyksen että onko varmasti ollut tarkoituksena että kuolainen vesi imaistaan takaisin pulloon? Pulloa ei ole kyllä tarkoitettu muutenkaan pitkäaikaiseen veden säilytykseen ja happea pulloon pääsee niukasti joten en usko limoittumisen olevan ongelma.

Täysin tiivis ei kuppiosan vesilukko ole, ylösalaisin ollessaan tiputtaa vettä tippa kerrallaan hitaalla syklillä. Huomio tämä jos laitat pullon puolihuolimattomasti reppuun, suosittelen sen sitomista pullon mukana tulevalla tarranauhalla esimerkiksi repun ulkopuolelle. Tarranauhan viimeistely on tehty yksinkertaisella ompeleella ja siitä repsottaa naruja, jos ompelukone löytyy niin suosittelen tekemään varmistukseksi vielä paremmat ompeleet. Tarranauha kyllä yllätyksekseni kesti pullossa olevan täyden vesimassan samalla kun roikkui vyölläni, juoksemaan en silti tämän kanssa lähtisi.

Pullon kuppiosassa on uloke mistä saa sen mukana tulevan tarranauhan pujotettua. Siitä menee isokin palomiehen haka läpi tai kohtuullisen paksu narukin.Pidin näppäränä että tätä pystyy käyttämään yhdellä kädellä, kohtuullisen hennolla puristuksella saa kupin täyteen. Tämä ominaisuus kannatta myös muistaa jos pakkaat tämän johonkin ahtaaseen paikkaan ettei muut tavarat vieressä purista tämän sisuksia pihalle.

Pieni negatiivinen puoli on siinä että kuppiosan ja pullon yhdistävät kierteet on aika ohuet ja niitä on vain kaksi. Jos kovasti puristaa kerralla paljon vettä kuppiin ilman että se saa välillä ilmata itsensä takaisin muotoonsa, niin silloin on vaarana että kuppi karkaa kierteiltään ja alkaa fuskaamaan vettä.

Pullo ei valitettavasti jäykän muovin takia palaudu muotoonsa jos on liian lujasti tätä rutistellut, ei tosin estä käyttämistä.Huomioita!
Tuote on valmistettu elintarvikemuovista ja sen voi pestä astianpesukoneessa ylätasolla.
Pullo on muuten juuri sen kokoinen että se mahtuu myös autoissa oleviin mukin pidikkeisiin.
Koko: 21.5x10.7x10.7cm
Saatavilla väreissä pinkki, sininen ja ruskea.


Juomapullon voi ostaa Jahtimaailma.fi sivuilta hintaa 7,38€ tästä linkistä!

Hyviä puolia: 
- Vie vähän tilaa
- Mahtuu 6dl vettä
- Säästää vettä
- Hinta

Huonot puolet:
- Vaatii ihmisen pitämään pullosta kiinni koko juomisen ajan
- Vuotaa hiukan

Testattu oikeilla koirilla ja lisäsin pienen pätkän tubeen lenkiltä missä koirat testaavat tuotteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti