3. kesäkuuta 2018

Moose On The Loose - Trial Brown Ale 5%

Moose On The Loose näytelaatikosta paljastuu tänään Brown Ale, alta löytyy tyylin kuvaus olutoppaan sivuilta mihin kannattaa käydä myös tutustumassa.

Lainaus Olutopas:"Brown ale on brittiläinen pintahiivaoluttyyli. Sille ominaista on tumman meripihkaisesta ruskeaan ulottuva väri sekä makeat, toffeiset ja pähkinäiset maut. Käytetyistä maltaista riippuen myös paahteisuutta voi esiintyä. Alkoholipitoisuus ja humalointi ovat perinteisesti varsin kohtuullisia, 4.5–5% ja 20–30 IBU, mutta modernimmat tyylin edustajat voivat olla vahvemminkin humaloituja. Brown Ale suositellaan tarjottavaksi pint-tuopista. Maailman tunnetuin Brown Ale lienee Newcastle Brown Ale.

Brown Ale oli yleinen oluttyyli Britanniassa 1700-luvulla, mutta vaaleiden maltaiden suosio vei sen pois muodista 1800-luvulla. Tyyli yleistyi jälleen 1900-luvun alussa. Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina britannialaiset Brown Alet olivat usein varsin mietoja, alkoholipitoisuudeltaan vain 3–4%."


Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on tuttuun tapaan olematon mutta voi johtua ihan kuivan oluen profiilista, on selkesti saatu kaikki sokerit hyvin irti ja proteiinit jääneet minimiin. Väriltään tumman ruskea, muttei kuitenkaan niin ruskea ettei siitä erottaisi sameutta. Tuoksu on todella monipuolinen, maanläheistä pähkinäisyyttä jota limppumainen maltaisuus tukee. Myöskin makeat elementit kuten rusina ja toffee löytävät tiensä ulos ohrapuurosta nokipannukahvin ja suklaan saattelemana, fantastista.

Maku:
Maistuu brittiläiseen tapaan kuivakkaalta ja hyvin niukasti myös makealta. Kuivakkuutta vielä lisää kalkin maku jota tunnun tästä löytävän, onkohan lisätty PH:n takia? Katkerointi on sitruksinen joka taitaa loppua kohden katajaan ja pihkaiseen vääntöön, yllättävän pitkäkestoisetkin ovat vielä. Tummat maltaat tuo loppuun vielä vahvan expressomaisen jälkimaun.

Tyylinsä mukainen olut, oikein onnistunut mielestäni. Monelle nämä saattavat olla tylsiä mutta itse olen kuitenkin arvostanut makua.

Arvosana: 9/10
Mistä: Saatu panimolta

IBU: 32
Maltaat: Pilsner, Cara Pale, Chocolate, Munich
Humalat: Herkules, East Kent Goldings

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti