17. kesäkuuta 2018

Trappist Westvleteren 12 (XII) 10,2%

[English below]
Eräsmiehelle tupsahti lapsi numero kolme 13.6.2018, meinasin vielä myöhästyä kun lapsi oli jo melkein syntynyt sillä välin kun kävelin parkkihallista synnytyssaliin. Vastasyntyneen kunniaksi oli hankittu olut mitä aika harvoin saa, eli westvlereren XII. Olut jota saa yleensä vain luostarista ja etukäteen sinne soittamalla. Siellä vielä lyödään blokkia edellisen kuun varaajille että uudet maistajat saisivat mahdollisuuden. Toisinaan olutta päätyy myös verkkokaupaan niin kuin kävi tässäkin tapauksessa. Olut oli jossain vaiheessa rankattu Ratebeerissä top 1 mutta nyt on tipahtanut toiselle sijalle.


Hauskinta tässä trappist oluessa on että etikettiä ei ole ollenkaan vaan kaikki tarvittava informatio on pullonkorkissa eli panimon nimi, pakkauskoko 0,33, alkoholiprosentti 10,2% ja bestföre 01.06.20. Ainesosaluetteloa ei ole joten siinähän arvotte oluen glueenittomuutta ja kalorien määriä.


Ulkonäkö & Tuoksu:
Vaahto on runsasta ja uhkeaa, laskeutuu puolen sentin kerrokseksi viipyilemään lasiin. Pitsiä piisaa kuin martta kerhossa. Tuoksu on kuivattujen hedelmien kaltainen ja onpa siinä omenaakin, maltainen ja hiukan sokeroitu. Tästä myös löytää nipullisen yrttejä, neilikkaa ja ehkäpä anistakin. Väritys on samean ruskea jossa hiiva hiukkaset leijailevat levollisesti.

Maku:
Alussa mainittakoon että vaikka prosentteja on 10,2 ei sitä mausta löydä etanolina vaan pelkästään lämmittävyytenä. Siinä on nimittäin usealle panimolle sellainen suoritus että sitä ei moni taida. Lisätyistä sokereista huolimatta jotka tuovat makua ja väriä sekä sitä alkoholia niin oluen runko ei siitä kärsi. Kohtuullisen hiilihapokasta näinkin tummaksi olueksi.

Maukasta ja suutuntumalta keskinkertaisen ylittävän pehmeää. Makuja löytää niin monta että päähän koskee, toffeista makeutta joissa on rusinoita mihin on yhdistetty täydellisen paahdon maltaita. Mieletön valikoima maustekakun yrttivalikoimaa ja kaiken kruunaa hiiva mitä lorautin pullosta ihan sitä tehden mukaan. Makean voittoinen olut mutta ei kuitenkaan taivu ällöön, jokin humalan ruohoinen balanssi taivuttaa tämän takaisin. Yllättävän paljon humaloita löytyy oluesta.

Pihiyttäni en kyllä anna kuin Arvosanan: 9½/10, väitän että se on top .2 olut ratebeer listalla syystä eli ohitettavissa se on, hiilihapot kun saavat hallittua niin aivan mahtava olut. Veikkaan että kaikki se lisätty sokeri sotkee tuon homman.

Panimolla olisi todella hienoa päästä joskus vierailemaan ihan ajan kanssa.

[English]
Eräsmies baby number three got born on 13.6.2018 and it almost happened  when I was walking from the parking lot to the birthing room. In honor of the new baby I reserved a beer that is a bit rare, the Westvlereren XII. Normally you can only get this beer from the monastery when you call in advance. They will block callers from the previous months' reservations to give new tasters the chance to order. Sometimes this beer also ends up in the online shop, as it did in this case.


At some point this beer was ranked number 1 at Ratebeer but it has dropped to second place since then. The most fun thing about this trappist beer is that there is no label, all the information is in the bottle cap: the brewery name, pack size 0.33, alcohol percentage 10.2% and best before 01.06.20. There is no list of ingredients, gluten-free logos or calorie levels.


Appearance & Aroma:
The foam is heavy and dense and descends to a half centimeter thick layer that lingers in the glass. There are lots of spiderwebs left in the glass when the foam starts to disappear. The scent has dried fruits, a bit of apple, malt and some sugar in it. You can also find a handful of herbs, carnation and maybe even anise in this beer. The color is hazy brown with pleasantly floating yeast particles.

Taste:
Firstly it needs to be mentioned that even though this beer contains 10.2% of alcohol, it does not show in the flavor as ethanol, but only as warmth. There are not many breweries that can achieve this with that much alcohol. Despite the added sugars that give flavor and color to this beer, and the high alcohol percentage, the body of the beer does not suffer from it. It has a relatively high amount of carbonation for a dark beer. Really tasty and the softness of the mouthfeel is above average. There are so many flavors that it hurts my head, everything from a toffee kind of sweetness with little raisins to a perfectly roasted malt is being combined in my mouth. This beer has an unbelievable selection of herbs and spices. Everything is topped with yeasts, that are found on the bottom of the bottle, that I liked adding into the glass.

A slightly sweet beer but not too sweet to drink as a hop based grassy balance is bending it back. A surprising amount of hops are found in this beer. 

I can't give full tens so I will give: 9½/10, I say that this is a top 2 beer on Ratebeer for a reason as there are few better beers to be found. A full ten points beer if they could have handled the carbonation. It is probably messed up because of all the added sugars.

Would be fun to visit on this brewery with lot's of time to spend.

5 kommenttia:

 1. Paljon onnea perheenlisäyksestä! Nyt oli kyllä harvinainen olut arviossa, itse en ole päässyt vielä maistamaan mutta jospa joskus tulevaisuudessa. Paljonko muuten täytyy pulittaa euroja kyseisestä oluesta ennenkuin sen saa itselle? Veikkaan, että yli 20€?
  T:Teemu

  VastaaPoista
 2. Tämän pullon sai hintaan 9,99€. Hauskaahan on että luostari itse myy tätä laatikollisen hintaan 40€. Jälleen myyjät käärii tästä voitot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edullisempi mitä luulin. Hämärä muistikuva oli,että alkossa olisi joskus ollut pitkälti yli 20€ pullo sikäli kun sitä on alkosta löytynyt eli hyvin harvoin ja hyvin harvasta alkosta.
   T:Teemu

   Poista
  2. Kyllä varmasti jos saksasta tilatessa osaa hinta olla 14€ niin alkon kate ja suomen verotus siihen päälle niin varmana saa hintaa yli 20€ mutta se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa sanoi gigantti.

   Poista
  3. Vielä viime vuoden syyskuussa tuota sai Alkostakin tilattua a' €20,16/pullo.

   Poista